Svet
14.11.2023. 11:39
Beta

Terapija za PTSP

Lečenje vojnika u Ukrajini ekstazijem i "magičnim" pečurkama?!

ukrajina, vojnik, ukrajinski vojnik
Izvor: Shutterstock

S obzirom na to da je od početka ruske invazije na Ukrajinu zabeleženo povećanje broja slučajeva ozbiljnih mentalnih oboljenja, povećava se broj onih koji zagovaraju da se u lečenju posttraumatskog stresnog poremećaja upotrebljavaju supstance kao što su LSD, "magične pečurke ili DMT, piše Dojče vele (DW).

Supstance kao što su LSD, psilocibin koji iz određenih vrsta pečuraka i Pejotl kaktus koji sadrži DMT (Dimetiltriptamin) zabranjene su širom sveta konvencijom Ujedinjenih nacija iz 1971. godine.

Međutim, neki stručnjaci smatraju da bi u lečenju PTSP-a trebalo koristiti zabranjene supstance kao što su ekstazi ili različiti psihodelici, potvrdilo je više osoba za Dojče vele.

Stručnjaci u Ukrajini vrše politički pritisak na tamošnji parlament kako bi se olakšala mogućnost lečenja tim supstancama.

Kako preživeti traumu

"Hoću da živim"

Trauma, problem, depresija

"Hoću da živim"

07.06.2022. 16:05

Kako preživeti traumu

Jedna od njih, direktorka Centra za lečenje ratnih veterana Jelena Voznjicina, ukazuje u izjavi za DW kaže da bi parlament trebalo da "odredi konkretne korake šta bi trebalo da se uradi kako bi terapija uz pomoć psihodelika bila dostupna u Ukrajini".

Psihodelici, poput kanabisa, na listi su zabranjenih medikamenata i nisu uključeni u protokole lečenja a Voznjicina kaže da njena organizacija "želi to da promeni".

Ona je uverena u uspeh takvog pristupa, posebno za vreme rata u Ukrajini jer konvencionalna psihoterapijska sesija traje do dva sata pa je osobi s psihološkom traumom potrebno mnogo takvih seansi tokom godinu dana ili dve.

"Važno je imati terapiju potpomognutu psihodelicima zato što se zbog rata suočavamo s komplikovanim slučajevima koji ne mogu da se leče konvencionalnim tretmanom", kaže Voznjicina.

Ona ujedno naglašava da "ne leče psihodelici, već terapija" koja se odvija dok je pacijent pod uticajem leka kao što je psilocibin, a koji se nalazi u psihotropnim pečurkama, pod uticajem ekstazija (MDMA), poznate kao ekstazi ili ketamina.

Takva terapija se, naglašava ukrajinska lekarka, mora sprovoditi u medicinskim centrima. Traje do osam sati i zahteva kontrolu i nadzor profesionalnih psihoterapeuta.

Pristalice i protivnici takvih tretmana se već duži niz godina sukobljavaju u vezi sa upotrebom zabranjenih supstanci. Pristalice nailaze na oštar otpor tradicionalista ali lobi za upotrebu droga u psihoterapiji raste, posebno u SAD.

U suštini, stručnjaci očekuju da će takva terapija prvi put dobiti dozvoljena već sledeće nedelje. Činjenica je i da lekari širom sveta rade na brojnim studijama o upotrebi tih supstanci.

U studiji "bezbednost i efikasnost" MDMA zaključuje se da ta supstanca "smanjuje simptome PTSP-a i funkcionalna oštećenja u raznolikoj populaciji s umerenim do teškim PTSP-om i da se generalno dobro podnosi".

Istraživanja o tome sprovode se i u Evropi. Evropska agencija za lekove (EMA) trenutno vodi četiri studije o upotrebi MDMA i jednu o upotrebi LSD-a. Takođe, postoji "jedanaest kliničkih ispitivanja u EU sa psilocibinom", odgovorio je direktor EMA Imer Kuk prošlog marta u odgovoru na nadstranačko pitanje poslanika Evropskog parlamenta.

"Želeo bih da vas obavestim da EMA prepoznaje potrebu da podrži one koji razvijaju psihodelike i na tome radi zajedno s njima", naveo je Kuk.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ukrajinske snage pogodile brodogradilište na Krimu
1

Oštećen brod i dok

05.11.2023. 13:55

Ukrajinske snage pogodile brodogradilište na Krimu

Ukrajina je ispalila 15 krstarećih raketa na brodogradilište na istočnoj obali poluostrva Krim koje je pripojila Rusija, potvrdile su ruske vlasti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve