Svet
13.08.2021. 12:00
R.E.

Ko je kriv?

Liban: Redovi za gorivo, nema struje...

Liban, Bejrut
Izvor: Dragana Todorović

Libanska vlada kritikovala je guvernera centralne banke Riada Salameha zbog odluke da obustavi subvencije za gorivo i poručila da Liban u ovom trenutku ne može da se nosi sa posledicama takvog propisa, kao i da je potrebno prvo primeniti druge mere kako bi se pomoglo siromašnima.

Privremeni kabinet na čelu sa premijerom Hasanom Diabom održao je hitan sastanak sa kojeg je poručeno da je postignut napredak u uvođenju platne gotovinske kartice za gorivo, namenjene siromašnim kategorijama, i da odluka banke treba da sačeka dok ona ne bude dostupna.

"Zemlja ne može snositi strašne posledice odluka ove vrste. Šteta koja može da nastane je mnogo veća od koristi zaštite obaveznih rezervi u centralnoj banci ", rekao je Diab na početku sastanka vlade, prenosi Rojters.

I poslanici uticajne šiitske muslimanske organizacije Hezbolah odbacili su Salamehov potez, rekavši da platne kartice za siromašne moraju biti uvedene pre bilo kakvih akcija u vezi subvencija.

Gubitak subvencija za gorivo otvorio bi novu fazu u finansijskoj krizi koja je desetkovala vrednost libanske valute za više od 90 odsto od 2019. godine i odvela više od polovine stanovništva u siromaštvo.

Javni spor u samom vrhu libanske države pokazuje neuspeh vladajuće elite da postavi politiku koja bi zemlju izvela iz najgore krize od građanskog rata 1975-90, u trenutku kada su zalihe goriva i lekova nedovoljne za normalno funkcionisanje.

Liban je već mesecima suočen sa nestašicom goriva i struje, a ispred benzinskih pumpi čeka se u dugim redovima, dok se za nestašicu krive krijumčarenje, gomilanje zaliha i nesposobnost vlade da obezbedi isporuke uvoznog goriva.

Centralna banka je saopštila da, iako je potrošila više od 800 miliona dolara na subvencije za gorivo u poslednjih mesec dana, ta roba još nije prisutna na slobodnom tržištu i prodaje se po cenama koje premašuju njenu realnu vrednost, a tri osobe poginule su u ponedeljak u sukobima zbog nedovoljnih zaliha goriva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Liban - Izrael: Napeto
Liban, Bejrut, vojska

Rakete, sirene...

06.08.2021. 10:49

Liban - Izrael: Napeto

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se na severu Izraela i na delu Golanske visoravni koji je pod okupacijom te zemlje, saopštila je izraelska vojska.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve