Svet
16.03.2023. 10:39
Beta / AFP

Istraga u toku

Gde je nestalo 2,5 tone uranijuma?!

uranijum
Izvor: Shutterstock

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je oko dve i po tone prirodnog uranijuma nestalo sa lokacije u Libiji.

Tokom posete u utorak inspektori te UN agencije su pronašli da nedostaje 10 kontejnera sa oko 2,5 tona prirodnog uranijuma u obliku concentrata uranijumske rude, na mestu gde su vlasti prijavile da su uskladišteni, napisao je generalni direktor Agencije Rafel Grosi u izveštaju zemljama članicama.

IAEA je navela da će sprovesti dodatne provere da razjasni okolnosti pod kojima je nestala ova supstanca i da utvrdi gde se trenutno nalazi. Nije navedeno o kojoj se lokaciji radi.

Libija je 2003. odustala od svog programa za razvoj nuklearnog oružja za vreme vladavine Muamera Gadafija. Posle njegovog svrgavanja 2011. i posle 42 godine njegove vlasti zemlja je zapala u veliku političku krizu sa rivalskim vlastima baziranim na istoku i zapadu zemlje, velikim brojem naoružanih grupa, i plaćenicima po celoj zemlji uz strano mešanje.

Dve vlade konkurišu za vlast, vladu čije sedište je u Tripoliju priznaju Ujedinjene nacije, a druga se nalazi na istoku i podržava je komandant Kalifa Haftar.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
16°C
01.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve