Svet
03.12.2022. 11:20
dpa

Klimatske promene

Licemerje: Za samit o klimi potrošene tone i tone ugljen dioksida

avion
Izvor: Shutterstock

Avioni kojima su najviši nemački zvaničnici i njihovi saradnici leteli u Egipat, na konferenciju o klimi, i vratili se nazad, u atmosferu su na tom putu izbacili oko 308 tona ugljen dioksida.

Konferencija o klimi bila je od 6. do 12. novembra u Šarm el Šeiku, a podatke je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova na zahtev nezavisne poslanice Joane Kotar.

Letela su tri aviona ministarstva odbrane, a neki članovi vlade i njihovi saradnici putovali su i komercijalnim letovima. U zbiru je i emisija ugljen dioksida na ostalim letovima ka inostranstvu u to vreme, na primer zbog parkiranja aviona.

Ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da će "za celokupnu emisiju CO2 uzrokovanu službenim putovanjima savezne vlade" ugovoriti naknadu sa ministarstvom za životnu sredinu. 

Nemački kancelar Olaf Šolc, ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i ministarka razvoja Svenja Šulce, kao i njihovi saradnici u pratnji, koristili su tri državna aviona. Drugi vladini zvaničnici, uključujući i pratnju, išli su komercijalnim letovima, kaže se u saopštenju. 

Joane Kotar, koja je nedavno napustila Alternativu za Nemačku, optužila je vladu za trikove. "Savezna vlada je proizvela toliko CO2, samo na letovima na klimatsku konferenciju, da bi prosečan Nemac mogao da vozi automobil 150 godina," rekla je Kotarova za dpa.

"U vremenima video-konferencija to je apsurdno i ogromno bacanje novca poreskih obveznika. Nemačkoj je potrebna "racionalna realpolitika, bez aktivizma klimatskog ludila."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Švedski aktivisti tužili državu zbog njene politike prema klimi
1

Tu je i Greta...

25.11.2022. 23:05

Švedski aktivisti tužili državu zbog njene politike prema klimi

Stotine aktivista, među kojima i Greta Tunberg, u povorci kroz glavni grad Švedske su došle do suda i podnele tužbu protiv švedske države zbog, kako smatraju, nedovoljnog delovanja u vezi s promenom klime.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve