Svet
13.12.2019. 14:40
Tanjug

"LIČNA POBEDA DŽONSONA": Bolji rezultat ostvarila je samo "gvozdena lejdi"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Konzervativna partija britanskog premijera Borisa Džonsona ostvarila je ubedljivu pobedu na izborima.

Najnovije procene pokazuju da je zasigurno obezbedila većinu u parlamentu, čime je otvoren put za sprovođenje Bregzita.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Twitter @DaveMcgrath1 / David McGrath via AP

Prema poslednjim podacima BBC-ija, Konzervativna partija je osvojila 364 mesta u parlamentu od 650, a Laburistička stranka 203.

Rezultati izbora se još broje, a "Politiko" ocenjuje da ovaj rezultat predstavlja veliku ličnu pobedu za Džonsona i znači da će Britanija skoro sigurno napustiti EU u januaru sledeće godine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ovo je najveća pobeda torijevaca u prethodnih 30 godina, a bolji rezultat ostvarila je samo "gvozdena lejdi" Margaret Tačer na izborima 1983. kada je osvojila 397 mandata, piše "Gardijan".

Istovremeno, laburisti su zabeležili najgori rezultat od 1935. godine, a njihov lider Džeremi Korbin se suočava sa pozivima da podnese ostavku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Brian Lawless/PA via AP

Prve izlazne ankete, objavljene sinoć po zatvaranju birališta, nagovestile su da je Konzervativna stranka na putu da osvoji većinu mandata. Džonson je sinoć poručio članovima svoje partije da "uživaju u slavlju".

"Nadam se da ćete uživati u slavlju" napisao je Džonson u mejlu članovima partije, dodajući "Vi ste omogućili ovu kampanju. Ne bismo uspeli bez vas".

Povezane vesti - Korbin podnosi ostavku: Razočaravajući rezultati

Ovo su treći opšti izbori u Velikoj Britaniji u poslednjih pet godina - i prvi koji su se održali u decembru u poslednjih 100 godina - a dominantna tema u kampanji bio je referendum o Bregzitu na kome su Britanci odlučili da napuste Evropsku uniju.

Premijer Boris Džonson uporno je ponavljao istu poruku: "Hajde da završimo Bregzit", obećavajući da će izvesti Britaniju iz EU do 31. januara 2020. godine ukoliko osvoji većinu, navodi BBC.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Njegov glavni rival za poziciju premijera, lider laburista Džeremi Korbin, obećao je glasačima novi referendum sa drugačijim izborom - ponovni pregovori o izlasku ili ostajanje u Uniji.

Glavno obećanje laburista ipak je bilo drugačije - okončanje mera štednje i veća ulaganja u javni sektor i Nacionalnu zdravstvenu službu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Liberalne demokrate obećale su poništavanje Bregzita ako liderka ove stranke Džo Svinson postane premijerka, ali su predizborne ankete ukazivale na to da im je popularnost opala tokom kampanje.

Liberalne demokrate su imale i sporazum sa Zelenima i velškim Plaid Kamrijem da im u nekim izbornim jedinicima ustupe mesto kako bi zajedno imali veću šansu za pobedu.

Škotski SNP poručivao je da je glas za njih podrška za održavanje novog referenduma o nezavisnosti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Matt Dunham

Odlučujući trenutak desio se u ranoj fazi predizborne kampanje kada je Najdžel Faraž saopštio da njegov Bregzit partija neće imati kandidate u izbornim jedinicima u kojima su Torijevci pobedili 2017. godine, kako ne bi rasipao glasove onih koji su za izlazak Britanije iz EU.

Torijevci su, prema istraživanjima javnog mnjenja na početku kampanje imali dvocifrenu prednost u odnosu na Laburiste, ali se ta razlika smanjivala.

Vladajući Torijevci su se usredsredili na izborne jedinice u Midlendsu i na severu Engleske koje su pripadale Laburistima, a glasali su za Bregzit 2016.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
03.07.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve