Svet
15.06.2024. 10:15
R.E.

Zaključci

Lideri G7 obavezali se da će nastaviti pomoć Ukrajini

 G7 samit 15.06..2024.
Izvor: EPA/ANSA / CIRO FUSCO

Lideri zemalja G7 obavezali su se da će nastaviti da pružaju vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, navodi se u završnom saopštenju sa samita sedam najrazvijenijih zemalja koji se danas završava u mestu Borgo Enjacija, u regiji Pulja u južnoj Italiji.

"Potvrđujemo našu stalnu podršku Ukrajini, onoliko dugo koliko bude potrebno. Zajedno sa međunarodnim partnerima, posvećeni smo nastavku pružanja vojne, finansijske, humanitarne i podrške Ukrajini za obnovu nakon završetka rata", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu italijanskog predsedništva G7.

Zemlje G7 su pozdravile održavanje mirovne konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj, izrazile zabrinutost zbog podrške Kine Rusiji i pozvale Peking da izvrši pritisak na Moskvu da obustavi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

G7 je takođe zapretio Iranu uvođenjem sankcija zbog vojne pomoći Rusiji. Lideri zemalja G7 pozvali su Rusiju da plati 486 milijardi dolara za štetu koju je nanela Ukrajini tokom specijalne vojne operacije, a štetu je procenila Svetska banka.

Zemlje G7 takođe su osudile raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji i istakle da ostaju posvećene sprečavanju širenja i upotrebe oružja za masovno uništenje. Zemlje G7 pozvale su u završnom saopštenju sve zemlje na prekid sukoba tokom Olimpijade i Paraolimpijskih igara u Parizu.

Kada je reč o sukobu u pojasu Gaze, G7 podržava rešenje koje podrazumeva formiranje dve demokratske države, Izraela i Palestine, koje žive jedna pored druge u miru unutar priznatih granica, u skladu sa međunarodnim pravom i relevantnim rezolucijama Ujedinjenih nacija, navodi se u završnom saopštenju grupe sedam najrazvijenijih zemalja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve