Svet
24.01.2024. 19:05
R.E.

Lopov iz Oza

"Ovo je poslednji put, obećavam"

doroti oz cipele devojcica
Izvor: Shutterstock

Teri Martin koji priznaje da je ukrao crvene cipele korišćene u filmu "Čarobnjak iz Oza" rekao je da je to bilo poslednje delo koje je učinio, navodi se u dokumentu podnetom u petak saveznom sudu.

Martin (76) je priznao krivicu za krađu u oktobru, on je ukrao cipele iz muzeja Džudi Garland u Grand Rapidsu u Minesoti, nakon što mu je prišla osoba koju je nazvao "starim mafijaškim saradnikom" i ponudila mu "posao", rekao je Martin vlastima.

"Iako se Teri godinama nije bavio kriminalom, njegova zavisnička navala iščekivanja bila su prevelika i on se prepustio iskušenju da odradi " još samo to", napisali su Martinovi advokati u saopštenju sudu.

Prema Martinovim rečima, čovek koji je prvi predložio krađu,a koga je Martin odbio da imenuje, želeo je cipele ne zbog njihove vrednosti kao kulturnog artefakata, već zato što je pogrešno mislio da sadrže prave rubine koji bi se mogli prodati kao vredni dragulji.

Martin je priznao da je uzeo cipele nakon što je 27. avgusta 2005. ušao u zatvoreni muzej tako što je provalio vrata, a zatim maljem razbio ogradu od pleksiglasa u kojoj su bile cipele. On tvrdi da su bile u njegovom posedu samo dva dana.

Uprkos dugoj kriminalnoj istoriji, tužioci su se složili da ne preporuče zatvor za Martina zbog njegovog lošeg zdravlja.

"Martin je stalno na kiseoniku… i doneta je medicinska odluka da je Martinova bolest terminalna, a njegov životni vek kraći od šest meseci", rekli su tužioci u sudskom podnesku. Izricanje presude Martinu zakazano za 29. januar.

Ukradene cipele su jedan od četiri para za koje se još zna da postoje koje su korišćene u filmu iz 1939. godine. Čarobne cipele su korišćene u filmu da bi se Doroti vratila u Kanzas dok je ponavljala da nema mesta kao što je kuća.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lopov iz izloga
izlog lutka prodavnica butik

Varšava

19.10.2023. 19:33

Lopov iz izloga

Policija u Varšavi privela je mladića koji se pretvarao da je lutka u izlogu kako bi mogao da ukrade nakit iz prodavnice nakon zatvaranja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
15.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve