Svet
03.03.2022. 21:05
Beta

Rat u Ukrajini

Mađarska ne dozvoljava da oružje za Ukrajinu prelazi preko njene teritorije

Ukrajina
Izvor: EPA / ZURAB KURTSIKIDZE

Mađarska vlada je danas saopštila da neće dozvoliti da isporuke oružja za Ukrajinu prelaze preko njene teritorije, u vreme kada prima desetine hiljada ukrajinskih izbeglica i brine za energetske veze sa Moskvom.

Brojna mađarska manjina od oko 150.000 ljudi živi u zapadnom ukrajinskom regionu Transkarpatija, odmah uz granicu sa Mađarskom, a Budimpešta brine da bi njeni pripadnici bili ugroženi u slučaju isporuke oružja u Ukrajinu.

Šef kabineta mađarskog premijera Gergelji Guljaš rekao je da je od početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara, oko 120.000 izbeglica prešlo iz te zemlje u Mađarsku.

Budimpešta se saglasila sa svim sankcijama koje je EU uvela Rusiji, rekao je Guljaš, ali je naveo da Mađarska neće dozvoliti da te kaznene mere pogode njen energetski sektor, koji se u velikoj meri oslanja na ruski prirodni gas.

Guljaš je naveo i da Budimpešta neće odustati od planiranog projekta proširenja jedine mađarske nuklearne elektrane, uz podršku Rusije, koji u najvećoj meri finansira ruska državna banka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine, nećemo uvesti sankcije Rusiji"
Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

25.02.2022. 18:40

"Podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine, nećemo uvesti sankcije Rusiji"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima povodom rata u Ukrajini i zaključcima sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. On je na samom početku obraćanja izjavio da su ovo za Srbiju teški dani iz mnogo razloga i da se susretao sa raznim pritiscima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve