Svet
23.02.2022. 20:25
Tanjug

Zvanično

EU usvojila sankcije protiv Rusije, DNR i LNR

Brisel
Izvor: Shutterstock

Savet EU usvojio je paket mera kao odgovor na odluke Ruske Federacije da prizna nezavisnost samoproglašenih republika Donjecka i Luganska u Ukrajini i pošalje svoje trupe u te oblasti.

"Takve odluke su nezakonite i neprihvatljive. One krše međunarodno pravo, teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, međunarodne obaveze Rusije i dalje eskaliraju krizu”, poručio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

U saopštenju Saveta EU navodi se da dogovoreni paket sankcija uključuje restriktivne mere protiv svih 351 poslanika ruske Državne dume koji su 15. februara pozvali predsednika Putina da prizna nezavisnost samoproglašenih Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

Dodaje se da će restriktivne mere biti nametnute i za dodatnih 27 osoba i entiteta ”visokog profila”, koji su imali ulogu u podrivanju ili ugrožavanju teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine.

To, kako se navodi, uključuje donosioce odluka kao što su članovi Vlade, banke i oligarhe koji su finansijski ili materijalno podržavali ruske operacije na teritorijama Donjecka i Luganska ili imaju koristi od njih, oficire koji su imali ulogu u akcijama invazije i destabilizacije i pojedince odgovorne za vođenje rata dezinformacijama protiv Ukrajine.

”Restriktivne mere uključuju zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje navedenim pojedincima i pravnim licima, kao i zabranu putovanja u EU ili tranzit preko teritorije EU”, navode u Savetu EU.

Dodaje se da paket sankcija obuhvata i ograničenja ekonomskih odnosa EU sa DNR i LNR, kako bi se osiguralo da odgovorni ”jasno osete ekonomske posledice svojih nezakonitih i agresivnih akcija”.

”Današnjom odlukom će se posebno uvesti zabrana uvoza robe iz oblasti pod kontrolom vlade Donjecke i Luganske oblasti, ograničenja trgovine i investicija u vezi sa određenim privrednim sektorima, zabrana pružanja turističkih usluga i zabrana izvoza određene robe i tehnologije”, navode u Savetu.

Savet EU je odlučio da uvede sektorsku zabranu finansiranja Ruske Federacije, njene Vlade i Centralne banke kroz ograničavanje mogućnosti ruske države i Vlade da pristupe kapitalu i finansijskim tržištima i uslugama EU.

U saopstenju Saveta EU povodom usvajanja paketa sankcija navodi se apel Rusiji da poništi priznanja DNR i LNR, da se pridržava međunarodnog prava i da se vrati razgovorima u okviru Normandijskog formata.

EU takođe poziva druge države da ne slede nezakonitu odluku Rusije.

Sankcije EU, uvedene zbog kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine, sa danas usvojenim paketom, obuhvataju 555 pojedinaca i 52 pravna lica.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ko je, za ime boga, Putin da deli nezavisnost?"
Džo Bajden

Džozef Bajden

23.02.2022. 08:47

"Ko je, za ime boga, Putin da deli nezavisnost?"

Predsednik SAD Džozef Bajden postavio je večeras pitanje, ko je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dao za pravo da proglašava teritorije na tuđoj zemlji nezavisnim, nakon što je Rusija priznala dve samoproglašene republike u regionu Donbasa na istoku Ukrajine.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
16°C
01.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve