Svet
19.11.2021. 17:05
Tanjug

Aktivna i dalje

Medlin Olbrajt na novom zadatku

Madlin Olbrajt, 19. 11. 2021.
Izvor: MTI / ZSOLT SZIGETVARY

Bivša američka državna sekretarka, 84. godišnja Medlin Olbrajt, položila je zakletvu kao nova predsednica američkog Odbora za odbrambenu politiku, saopštio je Pentagon, a prenosi CNN.

Ovakav razvoj situacije dolazi skoro tačno godinu dana nakon što je Trampova administracija uklonila nju i druge stručnjake za nacionalnu bezbednost iz savetodavnog komiteta.

Olbrajtova je prva predsednica odbora otkako je ministar odbrane Lojd Ostin pokrenuo reviziju savetodavnih komiteta Pentagona ranije ove godine.

“Pod vođstvom ministra Ostina, Odeljenje se prilagođava promenljivoj prirodi ratovanja i radi na tome da ostane ispred svih potencijalnih protivnika“, navodi se u saopštenju Olbrajtove.

Početkom februara, Ostin je razrešio više stotina članova 42 odbora i komiteta, uključujući i, kako navodi CNN, kontroverzne članove koji su imenovani tokom Trampove administracije.

Nakon što je izgubio na izborima 2020. godine, Tramp je izbacio iz odbora neke dugogodišnje stručnjake za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost, uključujući Olbrajtovu, bivšeg državnog sekretara Henrija Kisindžera i druge.

Za sada, Olbrajtova je jedini član Odbora za politiku odbrane, navodi se na veb stranici američkog Ministarstva odbrane.

Odbor za odbrambenu politiku je spoljna savetodavna grupa bivših visokih zvaničnika za nacionalnu bezbednost koji “pružaju ministru odbrane i zameniku ministra odbrane nezavisne savete i mišljenja u vezi sa pitanjima odbrambene politike kao odgovor na specifične zadatke ministra odbrane i zamenika ministra“, navodi se na sajtu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Amerika daje Srbiji 3,7 miliona dolara za borbu protiv korone
Koronavirus, kovid

"Zajedno protiv Kovida"

17.11.2021. 17:05

Amerika daje Srbiji 3,7 miliona dolara za borbu protiv korone

Srbija će za borbu protiv kovida-19 od SAD dobiti još 3,7 miliona dolara, a tu novu fazu američke pomoći koja će biti usmerena na jačanje kapaciteta četiri referentna Instituta i dodatnu promociju vakcinacije, najavili su danas ambasador Entoni Godfri i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
03.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve