Biznis
17.11.2021. 17:05
Tanjug

"Zajedno protiv Kovida"

Amerika daje Srbiji 3,7 miliona dolara za borbu protiv korone

Koronavirus, kovid
Izvor: Shutterstock

Srbija će za borbu protiv kovida-19 od SAD dobiti još 3,7 miliona dolara, a tu novu fazu američke pomoći koja će biti usmerena na jačanje kapaciteta četiri referentna Instituta i dodatnu promociju vakcinacije, najavili su danas ambasador Entoni Godfri i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Deo sredstava, 1,75 miliona dolara, USAID daje za zajednicku inicijativu "Zajedno protiv Kovida", kroz koju će UNDP nabaviti dijagnosticku opremu i pružiti podršku Institutu za primenu nuklearne energije (INEP), Institutu za javno zdravlje Srbije "Batut", Institutu za molekularnu genetiku i geneticko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu i Istraživacko-razvojnom institutu za veštacku inteligenciju Srbije.

Za dodatnu podršku promociji vakcinacije u Srbiji USAID je izdvojio i 1,95 miliona dolara.

Ambasador Godfri podsetio je da su SAD u ovoj drugoj fazi izdvojile još 3,7 miliona dolara za borbu protiv pandemije, što je zajedno sa prvom fazom ukupno 9,1 milion dolara.

Godfri je naglasio da zdravstveni radnici Srbije i sveta treba da imaju odmor i da je zato važno da se svi vakcinišemo.

"Molim vas vakcinišite se. Zbog vas. Zbog onih koje volite, i zbog svih hrabrih zdravstvenih radnika Srbije", naglasio je ambasador SAD i dodao da ovde u Srbiji, kao i u svetu, ogromnu većinu ljudi kojima je potrebno bolničko lečenje i nega, čine nevakcinisani.

Stalna predstavnica UNDP-a Fransin Pikap, rekla je da će zahvaljujući dodatnoj finansijskoj podršci Vlade SAD, UNDP podržati dalja medicinska istraživanja, edukaciju o pretnjama po javno zdravlje, razvoj IT rešenja i opremanje relevantnih nacionalnih institucija.

Prema njenim rečima, u partnerstvu sa istraživačkim institucijama i Batutom, biće ojačani nacionalni kapaciteti za otkrivanje zdravstvenih pretnji, lečenje bolesti i ublažavanje rizika po javno zdravlje.

Ministar Lončar zahvalio je na pomoći i podršci koju je Srbija dobila od SAD, vrednoj 9,1 milion dolara.

Dodao je da je značajna i nematerijalna pomoć, solidarnost i zajedništvo koje smo dobili od SAD.

Sredstva će biti iskorišćena i za istraživajne aktivnosti koje najviše doprinose širenju kovida.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oko 900 hiljada dece primilo prvu dozu Fajzer vakcine
Deca, vakcina, vakcinacija

Korona u Americi

11.11.2021. 13:50

Oko 900 hiljada dece primilo prvu dozu Fajzer vakcine

Oko 900 hiljada dece od 5 do 11 godina primilo je prvu dozu Fajzerove vakcine u prvoj nedelji nakon što je vakcina odobrena za tu starosnu grupu u Sjedinjenim Američkim Državama.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
02.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve