Svet
05.01.2023. 22:48
Beta

Bilo je i razmene vatre

Uhapšen sin El Čapa posle filmske potere u Meksiku

1
Izvor: Beta / CEPROPIE

Meksičke snage bezbednosti su posle akcije uz razmenu vatre i blokade ulica privele Ovidija Guzmana (32), jednog od sinova bivšeg šefa kartela "Sinaloa", Hoakina Guzmana (65), poznatijeg kao El Čapo.

Ovidio Guzman navodno je takođe trgovac drogom i traže ga SAD.

Šef Sekretarijata nacionalne odbrane Meksika, Luis Kresensio Sandoval, izjavio je da su pripadnici Vojske i Nacionalne garde uhapsili sina "El Čapa".

Ovidio Guzman, jedan od sinova "El Čapa", nije bio posebno poznat sve do pre tri godine kada je uhapšen, ali je zbog toga izbilo toliko nasilja, da je šef države Andres Manuel Lopes Obrador lično naredio vojsci da ga pusti.

Ovog puta su vlasti upozorile stanovnike Sinaloe da ne izlaze iz svojih domova, obustavili su aktivnosti lokalne vlasti i zatvorili škole. Meksička vojska zatvorila je aerodrom u Kulijakanu, glavnom gradu savezne države Sinaloa, zbog razmene oružane paljbe.

To hapšenje je izvedeno nekoliko dana pre dolaska predsednika SAD Džozefa Bajdena u posetu Meksiku i sastanka lidera Meksika, SAD i Kanade. Očekuje se da će glavne teme razgovora biti šverc droge i imigracija.

Dugo je strategija Meksika u borbi s kartelima droge bila likvidacija njihovih vodja što je dovelo do usitnjavanja velikih bandi i krvavih borbi za prevlast. Lopes Obrador je odustao od te strategije i oslonio se na Vojsku,  a raspustio korumpiranu saveznu policiju i umesto nje stvorio Nacionalnu gardu pod vojnom komandom.

Iako smatraju da je hapšenje Ovidia Guzmana značajan udarac za kartel "Sinaloa" i velika pobeda države,  i očekuju da je Guzman biti izručen u SAD, američke vlasti iz službe za suzbijanje droge DEA ne veruju da će to sprečiti šverc droge u SAD.

Ovidio nije među najpoznatijih sinovima narkobosa. Ivan Arhivaldo Guzman i Hesus Alfredo Guzman, poznati kao "Los Čapitos" (Mali Čapiti), veruje se da vode kartel svog oca zajedno sa Ismaelom "El Maio" Sambadom.

"Čapiti" su preuzeli veću kontrolu nad kartelom jer je Sambada zbog lošeg zdravlja u planinama, a "Čapiti" znaju da će se kartel raspasti ako on umre a oni ne budu imali kontrolu, kažu zvaničnici DEA.

Ptipadnici kartela su na hapšenje Ovidia odgovorili tako što su oteli stanovnike mesta Kulijakana i zapalili vozila u uporištu kartela.

Takvi pokušaji stvaranja haosa čest su odgovor na hapšenja važnih ličnosti kartela u Meksiku. Jedna od najgorih takvih akcija bila je kada su savezne snage bezbednosti uhvatile Ovidija Guzmana u oktobru 2019, a pustile ga da pobegne jer su naoružani napadači gađali grad moćnim oružjem.

Predsednik Meksika Lopes Obrador je tada rekao da je doneo odluku da ga puste da ne bi bilo masovng gubitka života, iako su SAD tražile izručenje Ovidija Guzmana zbog optužbi za trgovinu drogom. U saveznoj optužnici iz 2018. u Vašingtonu, optužen je za zaveru za distribuciju kokaina, metamfetamina i marihuane u Sjedinjenim Državama.

Taj debakl iz 2019. bio je dno za administraciju Lopesa Obradora i pokrenuo pitanja o posvećenosti Meksika borbi protiv moćnih narko kartela uopšte.

Lopes Obrador je stupio na dužnost uz oštru kritiku prethodnih vlasti zbog posledica rata protiv bandi droge. Propagirao je parolu "Zagrljaji, a ne meci" kako bi opisao svoj pristup hroničnom nasilju u Meksiku, koji bi se fokusirao na socijalne programe koji imaju za cilj slabljenje organizovanog kriminala. Ali posle četiri godine nakon njegovog šestogodišnjeg mandata, broj poginulih je i dalje visok.

Guverner Sinaloe, Ruben Roča, rekao je  da je hapšenje Ovidia izazvalo "nasilje u glavnom gradu i drugim delovima" te države.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve