Svet
16.12.2020. 18:09
R. E. / Tanjug

MERKEL: Evropska unija spremna na sve scenarije s Velikom Britanijom

w_56567538.jpg
Izvor: EPA / FILIP SINGER

Evropska unija bi više volela da postigne dogovor o trgovinskom sporazumu sa Britanijom, ali je spremna na sve scenarije, izjavila je  nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Postignut je napredak, ali nije došlo do prekretnice“, rekla je Merkelova u donjem domu nemačkog parlamenta, a preneo je Rojters.

Ona je dodala da će se razgovori između Britanije i Evropske komisije nastaviti do kraja nedelje.

"Želim najbolji mogući odnos sa Velikom Britanijom"

Emanuel Makron predsednik Francuske izjavio je da želi najbolji mogući odnos sa Velikom Britanijom, dok timovi EU i Velike Britanije pokušavaju da dođu do sporazuma o budućim odnosima dve strane.

Povezane vesti - LAJEN: Tako blizu, a tako daleko od dogovora sa Britanijom

Makron je na zajedničkoj pres konferenciji sa portugalskim premijerom Antoniom Kostom rekao da bi takođe voleo da bude očuvan integritet jedinstvenog evropskog tržista, prenosi Rojters.

EPA-EFE/MARTIN BUREAU / POOL MAXPPP OUT EPA-EFE/MARTIN BUREAU / POOL MAXPPP OUT

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da i u ovom trenutku timovi EU i Velike Britanije pokušavaju da dođu do sporazuma o budućim odnosima dve strane.

Fon der Lajen kaže i da ima napretka i ponavalja da će naredni dani biti odlučujući.

Britanski premijer Boris Džonson ponovio je juče da najverovatniji neće biti dogovora o trgovinskim odnosima sa Evropskom unijom nakon Bregzita uprkos tome što zvaničnici EU ukazuju na neki, mada polagani napredak.

Povezane vesti - DŽONSON: Najverovatnije bez dogovora, iako u EU vide mali napredak

On je ponovo naglasio želju za postizanjem sporazuma, ali ne po svaku cenu i ponovio da svaki sporazum mora poštovati nezavisnost i suverenitet Velike Britanije.

Nakon što su se Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastali u nedelju kako bi razmotrili trenutni napredak u pregovorima, diplomate EU tvrde da je trgovinski sporazum još moguć, ali da će sledećih nekoliko dana biti kritično.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
20.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve