Svet
28.07.2023. 19:50
R.E.

Zvuči neverovatno

Milionski gubici Nemačkih železnica

voz, pruga, železnica
Izvor: Shutterstock

Nemačke železnice (DB) su u prvih šest meseci ove godine zbog porasta troškova i velikih ulaganja u saobraćajnu mrežu pretrpele ozbiljne gubitke.

Kada se podvuče crta, dakle posle kamata i poreza na prihod, deficit je iznosio oko 71 milion evra, saopštio je u četvrtak koncern koji je u vlasništvu države.

U istom periodu prošle godine Nemačke železnice su bile u plusu 424 miliona evra.

To što je pre izmirenja kamata i poreza, i ne računajući inflacione efekte zabeležena operativna dobit od 331 miliona evra (Ebit), železnice mogu pre svega da zahvale svojoj logističkoj filijali DB Šenker koja dobro posluje.   

To preduzeće je u prvom polugodištu ostvarilo značajnu operativnu dobit od 626 miliona evra, saopštio je šef DB Rihard Luc. Međutim, DB sada razmišlja o prodaji Šenkera, piše dpa.

DB navodi da interesovanje za putnički prevoz raste. Samo na dugim relacijama, kompanija je u prvih šest meseci imala oko 68 miliona putnika, što je 15,4 odsto više nego u isto vreme 2022.

Tom trendu je dodatni vetar u leđa ulio i takozvani Dojčlandtiket, karta koja važi za sve vrste prevoza u regionalnom saobraćaju u celoj Nemačkoj, i koja je samo u prva dva meseca imala 11 miliona pretplatnika.

Ipak, korisnici usluga železnice i dalje se nerviraju zbog brojnih otkazivanja ili kašnjenja. Od januara do jula je svega 68 odsto kompozicija na dugim relacijama stiglo na odredište bez većih kašnjenja, saopštila je železnica početkom ovog meseca.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ni nemački vozovi nisu kao što su bili
voz, pruga, železnica

Kaskaju

08.04.2023. 15:00

Ni nemački vozovi nisu kao što su bili

Nemačke železnice (DB) su obećale da će ove godine manje kasniti na dugim linijama, ali za sada stanje je gore nego ranije - skoro trećina međugradskih vozova je kaska za satnicom.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve