Svet
17.03.2023. 08:56
Beta

Crna Gora

TV duel o kojem se priča: Milo Đukanović VS Andrija Mandić (VIDEO)

1
Izvor: YouTube/Televizija E/screenshot

Izbori u Crnoj Gori biće održani 19. marta, a tim povodom održan je TV duel predsedničkih kandidata - Mila Đukanovića iz Demokratske partije socijalista Crne Gore (DPS) i Andrije Mandića iz Demokratskog fronta (DF). Duel je emitovan na podgoričkoj Prvoj tv. i E TV pod nazivom "Velika debata".

Đukanović je u direktnom TV sučeljavanju rekao da se region "suočava sa agresijom velokosrpskog nacinalizma" i ocenio da je lider Fronta "promoter" te politike u Crnoj Gori.

Lider i kandidat DF-a je optužio Đukanovića za "antisrpstvo i mržnju" prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

Mandić je kazao da je Đukanović Srbiju "proglasio neprijateljem" Crne Gore, podelio Crnu Goru "u okviru pravoslavnog bića" i ocenio da je to "opasno" jer "danas ta linija ide kroz porodicu".

"Srbija nas ne doživljava kao svog neprijatelja. Ne znam zašto ste se vi opredijelili za varijantu da Srbiju proglasite neprijateljem Crne Gore. To nije pametno i nije dobro. Mi nikada nikakvih nesporazuma nismo imali sa Srbijom", kazao je Mandić.

Đukanović je odbacio Mandićeve optužbe i ocenio da Srbija "pokušava da uredi život ne samo Crnoj Gori, nego BiH, Kosovu i Makedoniji".

"Ja sam neko ko zajedno s još jednim brojem ljudi snažno veruje u multietničku demokratiju u regionu. Naspram toga postoje politike velikodržavnih nacionalizama koje veruju da treba promeniti granice i homogenizovati stanovištvo svake od država u nacionanim i verskom smislu", rekao je Đukanović.

Dodao je da zbog toga "ideolozi Velike Stbije misle da treba da upravljaju životom Srba izvan Srbije".

"To je on što ste vi pozdravili na kongresu Putinove partije kada je govorio da je zadovojan što ima vojsku koja može da pomogne Srbima izvan granica Srbije", kazao je Đukanović.

Po njegovim rečima, ko god pokušava da kontroliše život svojih sunarodnika u drugim državama, ruši suverenost tih država i ugrožava odnose u regionu.

Đukanović je podržao Mandićevu stav o pomirenju u Crnoj Gori, što je ključna poruka kampanje predsedničkog kandidata DF-a, ali mu je odgovorio da ta tema "nije za dnevno političko manipulisanje" i da joj "pogrešno pristupa".

"I vi i ja znamo da su koreni naših podela duboko u istoriji... Na žalost, do dana današnjeg nismo uspeli da primenimo neku dobru terapiju državne politike koja bi taj jaz smanjila. Saglasan sam vama da bi to trebalo da bude najvažnija tema za budućnost, ali mislim da joj pogrešno pristupate", rekao je on.

"Ne mislim da ćemo se miriti tako što ćemo miriti fašiste i antifašiste u prošlosti. Partizani i četnici su u svojim grobovima već pomireni... Mi treba da obezbedimo novu platformu za pomirenje Crne Gore, a to je pomirenje u vrednostima", kazao je Đukanović.

Ocenio je da "evropske vrednosti mogu biti dobra platforma za predsednika Crne Gore, kako se god on zvao, da pokuša da savlada taj teški konstrukcioni problem crnogorske političke relanosti".

Mandić je odgovorio da Crna Gora "mora da se okrene sebi", da su se "grobovi pomirili", a da je "ostalo još samo da se reši pitanja kako da potomci funkcionišu zajedno".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Crna Gora i izbori svih budućih izbora
Crna Gora

Ko će biti predsednik?

20.01.2023. 09:10

Crna Gora i izbori svih budućih izbora

Rok za podnošenje kandidature za predsednika Crne Gore je 26. februar a nijedna politička stranka još nije saopštila ko će biti njen kandidat.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve