Svet
19.10.2023. 04:30
Beta

"Dosta je bilo 30 godina"

Milo Đukanović kaže da je Crna Gora je u brlogu, ali da se on ne vraća u politiku

Milo Đukanović
Izvor: Shutterstock

Bivši crnogorski predsednik Milo Đukanović kaže da je politika ovlašćenih predstavnika SAD na Zapadnom Balkanu stvorila atmosferu koja je dovela do "terorističkog akta" na Kosovu 24. septembra, kao i da se CG nalazi u "brlogu", te da pri ovoj pameti ne planira da se vrati u politiku.

 

Na pitanje šta se po njegovom mišljenju dogodilo na Kosovu, on je kazao da se "desilo se ono što je bilo očekivano". "Očekivano je i svakako bilo da se pokuša otvoriti neki zamrznuti konflikt na Zapadnom Balkanu i jasno je potpuno čija je to politika", kazao je Đukanović u intervju za Federalnu TV.

Na dodatno pitanje čija je to politika bila, Đukanović je kazao da je to politika Rusije.

"Dakle, ideja tog terorističkog akta na Kosovu je bila da izazove nerede, da dovede do nekog, da kažem, ograničenog sukoba ograničenog intenziteta, čije će finale biti povlačenje linija razgraničenja između severa Kosova i ostatka Kosova. Definisanje jednog zamrznutog konflikta koji će trajati svejedno je pet, 15 ili 35 godina gde će se lagano domaća i međunarodna javnost navikavati da nakon toga postane granica podele Kosova. To je bila ta ideja", kazao je on.

On je dodao da smatra da je važnije da se definiše koja je politika stvorila atmosferu u kojoj se u finalu porodio u operativnoj izvedbi teroristički akt.

"Ja smatram da je to bila politika međunarodne zajednice. Čitajte politika zapadnih partnera. Čitajte još preciznije, politika Stejt departmenta, odnosno ljudi Stejt departmenta, ovlašćenih za vođenje balkanske politike Sjedinjenih Američkih Država.Ta politika, politika popuštanja Srbiji, davanja koncesija Srbiji za bahaćenje u svojoj politici na Zapadnom Balkanu, za uzvrat se očekivalo da Srbija napravi otklon od Putina, što se nije dogodilo, zauzvrat se očekivalo da Srbija prestane sa opstrukcijom međunarodnog priznanja Kosova, što se nije dogodilo", rekao je on.

Kako je dodao, ovo što se dogodilo na Kosovu je finalni izraz jedne pogrešne međunarodne politike koja je, dopadalo se to nekome ili ne, potpisana od strane ovlašćenih predstavnika Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

Đukanović je kazao da se Crna Gora danas nalazi u brlogu.

Kako je dodao vlast su 2020. godine izgubili ne samo zahvaljujući očekivanoj destrukciji Beograda, koji je bezrezervno stao iza ove obmane Srpske pravoslavne crkve, niti ga je izgubila zbog onoga što je bila uloga Rusije svih tih godina u stvaranju jednog takvog ambijenta za promenu vlasti u Crnoj Gori, nego ga je izgubila zbog pogrešne percepcije takođe, na važnim zapadnim adresama.

"Tada je sa adresa i iz Evrope i iz Amerike izricana ocena da stara vlast u Crnoj Gori mora pokazati više senzibiliteta prema ugroženim verskim pravima. Godinu i po dana kasnije Evropski parlament je, podsetiću Vas, takođe izašao sa ocenom da je Srpska crkva instrument Putinovog imperijalizma na Balkanu, što je tačno, to je tačno. To smo tvrdili i 2020. godine. Tada za to nije bilo razumevanja. Rekao bih, sada ima razumevanja, samo što sad više niko ne mari za posledice svojih pogrešnih procena i pogrešne politike koje su pomogle da se najnaprednija država na Zapadnom Balkanu sunovrati u brlog u kojem živi poslednje tri godine", kazao je on.

Govoreći o predstojećem popisu, Đukanović je kazao da je veoma opasno i neregularno da se održi, a da je najneregularnije to što ideolozi Velike Srbije žele da posrbe Crnu Goru.

"Oni su već ovde organizovali svoju tradicionalnu mrežu raznih vojnih, civilnih obaveštajaca, raznih crnogorskih zavičajaca koji su došli ovde da ubede svoje nekadašnje sugrađane, posebno po severu Crne Gore, da bi trebali biti ono što su bili njihovi đedovi i prađedovi, uvek falsifikujući istoriju, služeći se najneregularnijim mogućim sredstvima. Sve to upućuje na zaključak da bi taj popis bio užasno ispolitizovan, da on ne bi dao odgovor na ono što Crnoj Gori treba", kazao je on.

Đukanović je kazao da za tri godine koliko njegova Demokratska partija socijalista nije na vlasti, nema saznanje da ima ikakvog nagoveštaja da se bilo kojim povodom piše neka optužnica protiv njega.

"Dakle, priča o kriminalu je jedna izanđala priča koja uvek služi u političkom repertoaru borbe za vlast onima koji su politički nemoćni. Oni nemaju konkurentnu političku ideju. I onda lepe etiketu protivniku da bi se na taj način dokopali vlasti. Iskustvo me uči da, onaj ko vam najviše u kampanjama govori o korupciji i onaj ko vam najviše govori o kriminalu, to je najrealniji potencijalni kriminalac i korumpirani čovek. I to iskustvo i ove tri godine uverljivo potvrđuju. Mnogo su više nedela napravili predstavnici nove vlasti tokom ove tri godine, nego što su uspeli da identifikuju nedela o kojima su govorili kod prethodne vlasti tokom 30 godina", rekao je on.

Kako je dodao, govori potpuno otvoreno, svestan da to može da razne iskompleksirane likove i izvan Crne Gore i u Crnoj Gori podstakne da pokušaju još nešto da smisle, još neku aferu, poput onih koje su kreirali tokom prethodnih 30 godina.

"Nemam problem nikakav s tim. Znam šta sam radio, potpuno mirno, sedim ovde u svom gradu, u svojoj državi, sa svojom porodicom, sa svojim prijateljima, bavim se poslovima koji su apsolutno transparentni. Nastaviću tako i dalje da radim i bez imalo zebnje čekam sud istorije o onome što je Crna Gora uradila u periodu kada sam ja obavljao najvažnije državne funkcije", kazao je on.

Kazao je i da pri ovoj pameti ne planira da se ponovo bavi politikom. "Dosta sam bio u politici, trideset godina sam svog dobrog života dao toj delatnosti, dao nekim nacionalnim ili, ako hoćete, opštim interesima. Ne žalim zbog toga", kazao je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Crna Gora u epizodi - Krajanje i prekrajanje
Crna Gora

Izborna volja

04.09.2023. 19:15

Crna Gora u epizodi - Krajanje i prekrajanje

Izbori su obavljeni 11. juna. Nakon toga svi oni koji su se osetili pobednicima tog nadmetanja za stolice u Parlamentu Crne Gore objavili su da su građani Crne Gore definitivno raskrstili sa Milom Đukanovićem i njegovom politikom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
31°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve