Svet
04.09.2023. 19:15
R.E.

Izborna volja

Crna Gora u epizodi - Krajanje i prekrajanje

Crna Gora
Izvor: Shutterstock

Izbori su obavljeni 11. juna. Nakon toga svi oni koji su se osetili pobednicima tog nadmetanja za stolice u Parlamentu Crne Gore objavili su da su građani Crne Gore definitivno raskrstili sa Milom Đukanovićem i njegovom politikom.

Izborna volja građana pokazala je put u političku penziju čoveku koji je obeležio prethodne tri decenije na Balkanskom poluostrvu, stvarajući od sebe ne samo najmoćniju političku figuru, već i neku vrstu Behemota, mitskog bića izuzetne moći i opasnih namera. Ipak, niko mu dugo nije dovodio u pitanje umeće vladanja i bavljenja politikom.

Definitivni odlazak Mila Đukanovića sa političke scene u Crnoj Gori ne znači da je sa scene definitivno otišla i njegova politika. Ostalo je mnogo otvorenih pitanja u Crnoj Gori. Ko se sve sa strane mešao i meša u izbor novog mandatara, kao i njegov izbor ko će biti partneri koji će formirati novu skupštinsku većinu i nakon toga sastaviti kabinet?

Da li je 11. jun definitivan razvod crnogorskog populusa od Mila Đukanovića ili je zamenjena samo figura. Milo je potrošen i vreme je za neko novo lice. Ciljevi ostaju isti.

S druge strane, šta se dešava sa Srbima u Crnoj Gori? Hoće li i zašto neće biti predstavnika srpskih stranaka u novoj vladi? Da li iza svega stoje neki strani centri moći kojima smeta bliskost Mandića i Kneževića sa Beogradom? Ili im smeta navodna bliskost pomenutih sa Rusijom?

Svakako treba krenuti nekim redom. Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora proglašeni su 14. jula. Pokret „Evropa sad“ osvojio je 25,53 odsto glasova i ima 24 mandata, koalicija „Zajedno“, koju predvodi Demokratska partija socijalista, dobila je 23,22 odsto i 21 mandat, a koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 14,74 odsto i 13 mandata. Koalicija Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA „Hrabro se broji“ osvojila je 12,48 odsto glasova i 11 mandata, Bošnjačka stranka 7,08 odsto i šest mandata, dok je koalicija Socijalističke narodne partije i Demos dobila 3,13 odsto i dva poslanička mesta. Albanski forum je takođe osvojio dva mandata sa 1,91 odsto, a po jedan mandat imaju Albanska alijansa sa osvojenih 1,49 odsto i Hrvatska građanska inicijativa sa 0,74 odsto. SDP je ostao ispod cenzusa sa 2,98 odsto osvojenih glasova.

Milojko Spajić
Izvor: EPA / Boris Pejovic

Scenografija za prvi čin političke drame bila je postavljena. Glavni akteri polako su se nazirali. Doskorašnji saborci i nove mlade snage Jakov Milatović i Milojko Spajić spremali su se da započnu rimejk duel s kraja devedesetih Milo vs Momir. Mediji su danima nakon konačnog proglašenja spekulisali hoće li uopšte predsednik Crne Gore poveriti mandat za sastav Spajiću. U nekim trenucima činilo se da od toga neće biti ništa.

Prva prepreka koja se pojavila bilo je pitanje koliko uopšte poverenje Spajić ima u samoj Pokret "Evropa sad". Naime, nije od samog početka bilo jasno koliko tačno poslanika od ukupno njih 24 podržava Spajića kao mandatara. Tek kasnije se otvorilo i pitanje podrške ostalih parlamentarnih stranaka ovom kandidatu. Jasno je da neke podrške za samo imenovanje mandatara nisu bile podrazumevajuće.

Nakon konsultacija sa predstavnicima koalicije „Za budućnost Crne Gore“, na kojima mu je navodno predočena i mogućnost da on uopšte ne bude mandatar kao odgovor na njegov predlog da ova koalicija podrži njegovu manjinsku vladu.

Ipak, 11. avgusta predsednik Crne Gore Jakov Milatović dao je mandat za sastav vlade Milojku Spajiću.

"Kao što je celokupnoj javnosti poznato, nakon istorijske pobede na predsedničkim izborima, čime je otvorena nova stranica demokratskog razvoja u Crnoj Gori, nisam aktivno učestvovao u izbornoj kampanji koja je prethodila parlamentarnim izborima niti sam učestvovao u dosadašnjim pregovorima koji se tiču formiranja 44. Vlade Crne Gore. Predlaganje mandatara za sastav Vlade obavio sam u skladu sa utvrđenim Ustavnim obavezama, u veoma kratkom roku, i nakon sprovedenih razgovora sa svim političkim subjektima zastupljenim u novom sazivu Skupštine Crne Gore“, rekao je Milatović, ostavljajući svom stranačkom kolegi ustavni rok od 90 dana da formira kabinet.
 

Naravno, neformalne konsultacije oko izbora mandatara zapravo su već tada pokazale pravac rascepa na političkoj sceni. Sa jedne strane imate nekoliko činjenica; pre svega, do pobede Jakova Milatovića na predsedničkim izborima došlo je između ostalog i zbog toga što su ga podržale i stranke koje su kasnije sačinile koaliciju "Za Budućnost Crne Gore".

Sa sociološkog aspekta gledano, glasovi onih građana Crne Gore koji su se izjašnjavali kao Srbi i kojih je gotovo jedna trećina, dali su veliki doprinos ovoj pobedi. Sastav vlade prema ovoj teoriji mora da reprezentuje ovu manifestaciju narodne volje i suverenosti, što znači da u njoj mora da bude mesta za predstavnike koalicije "Za budućnost".

S druge strane, imamo nekoliko činjenica takođe. Prvo, Crna Gora je suverena država, pritom članica NATO-a i zemlja koja je u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i čija je monetarna politika zasnovana na evru kao valuti. Znači, formalno gledano i suštinski Crna Gora je kao zona isključivog interesa predominantno okrenuta ka Zapadu.

U novonastaloj geopolitičkoj situaciji na globalnom nivou u kojoj se bilo kakvo mešanje Rusije kao neprijateljske države u dešavanja u nekoj drugoj evropskoj državi posmatra kao akt krajnjeg neprijateljstva.

Lideri koalicije "Za budućnost" Andrija Mandić i Milan Knežević ranije su u crnogorskim medijima bili etiketirani bliskošću sa Rusijom. Milova propagandna mašina, ali i brojni evropski mediji tvrdili su da se njihova politička delatnost temelji na nekoliko premisa. Bliskost sa Rusijom, izlazak Crne Gore iz NATO-a, povlačenje priznanja Kosova...

Druga etiketa koja im je lepljena jeste da po svoje upute vrlo često odlaze u srpsku prestonicu. Obe etikete smišljene u Đukanovićevoj propagandnoj mašineriji uspele su da se zapate, mada istinu govoreći bilo je i nesrećnih pokušaja koketiranja sa ruskim faktorom.

Problem pred kojim se našao mandatar bio je jasan, ogroman i opasan po budućnost Crne Gore, budućnost njegovog kabineta i političku karijeru samog Spajića. On je toga svakako svestan jer je, u pretkonsultacijama za formiranje vlade ponudio Mandiću i Kneževiću da podrže manjinski kabinet, upravo pokušao da prođe što jeftinije. Naravno, prva ponuda se uglavnom uvek odbija. Tako je bilo i ovaj put.

Međutim, sledeće ozbiljne ponude za Mandića i Kneževića nije bilo. Naravno, minorna ministarstva koja su im usput nuđena ne mogu se smatrati ozbiljnom ponudom. Umesto toga, Spajić je prošle nedelje objavio da ne računa na ovaj politički savez u svom novom kabinetu.

To znači da bi vlada trebalo da bude formirana od PES-a, Demokrata Alekse Bečića, manjinskih stranaka i Socijalističke narodne partije. Spajić je obrazložio novinarima da koalicija "Za budućnost" nije deo vlade jer su pet puta odbijali njihove ponude i da kada su na kraju prihvatili bilo je to tek kada su shvatili da je većina formirana na drugi način.

Andrija Mandić imao je drugačije viđenje situacije. Prema njegovim rečima, na delu imamo ozbiljno prekrajanje izborne volje građana Crne Gore.

"Spajiću se više dopada iskrenost poraženih 30. avgusta nego iskrenost onih koji su demokratski pobedili kriminalni režim Mila Đukanovića. Njemu je izgleda bliža iskrenost onih koji su jurišali na crkvu i pravoslavlje, koji su glasali iskreno da crkva bude državna, a ne božja, iskreno bili protiv Temeljnog ugovora i to nazivali najvećom izdajom, koji su nasiljem pokušali da spreče hirotonisanje mitropolita Joanikija… Mada, protiv potpisivanja Temeljnog ugovora bili su i Spajić, i DPS i BS. Da li se takva iskrenost od nas traži, da zgazimo većinsku volju naroda, da mu okrenemo leđa i budemo za nove i stare podele, da kažemo ono što ne mislimo i budemo za ono u šta ne verujemo. Sve se nama može prebaciti, ali najmanje manjak iskrenosti. Zbog iskrenosti smo trpeli, hapšeni, suđeni. Nismo mi bezgrešni što smo iskreni, ali smo iskreni kada kažemo da je teško poverovati da su najiskreniji protivnici bivšeg režima postali neiskreni za mandatara, a iskreni saveznici DPS-a i Mila Đukanovića postaju primer iskrenosti", izjavio je Mandić i dodao da su bili iskreni i kada su razgovarali sa Milatovićem o novom mandataru, i da njegova koalicija nikada nije tražila mesto premijera jer im to ne pripada.

"Na pitanje da li smatramo da nama pripada mandat za sastavljanje vlade odgovorili smo nedvosmisleno da to pripada PES-u, a da će ta stranka saglasno njihovim procedurama odabrati ko je to. Takođe, posebno smo naglasili da je nama najvažnije da se u vladi okupe pobednici od 30. avgusta i da se jednom završi sa DPS-om i Milom Đukanovićem. Saopštili smo i tada da želimo da budemo u takvoj vladi, ali prema svemu što gledamo poslednjih dana, mandatar Spajić pokušava na sve načine da prekroji izbornu volju građana, istisne ZBCG, odnosno autentične predstavnike Srba iz vlade, a da raširenih ruku dočeka stranke koje su do poslednjeg dana vladavine Mila Đukanovića bile uz njega. To verovatno nije ništa strašno za one koji su do 30. avgusta glasali DPS ili one koji nisu osetili borbu protiv diktature, ali što se tiče ZBCG-a, mi ćemo se protiv povratka starog režima odlučno boriti", kaže lider koalicije "Za budućnost Crne Gore".
 

Predsednik Crne Gore se nakon ovakvog razvoja događaja javno oglasio i bar prema tim izjavama čini se da je pomalo razočaran time što u sastav nove vlade nisu uključene sve političke snage koje su doprinele njegovoj pobedi na predsedničkim izborima.

Jakov Milatović
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

"Odgovornost za dalji proces formiranja vlade leži na mandataru i političkim subjektima koji vode pregovore. Svoj vrednosni stav o tome kakva treba da bude nova vlada saopštio sam u više navrata – Crnoj Gori treba inkluzivna izvršna vlast do koje će se doći jednako uvažavajući glas svakog građanina i građanke pojedinačno, bez mešanja bilo kog spoljnog faktora u taj proces", rekao je Milatović.

U pokušaju da političkim pragmatizmom obezbedi stabilnost funkcionisanja svog kabineta, Milojko Spajić je pokušao da izabere između dva zla, a verovatno je zapravo izabrao oba. Ignorisanje izborne volje više od trideset odsto građana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi vremenom će stvoriti još veću društvenu podelu jačajući ekstremne nacionalističke elemente, koji opet po definiciji, bar na evropskom kontinentu, najčešće upadaju u orbitu one sile koju Zapad želi da izbegne po svaku cenu. Opet uvođenje u vladu onih koji su pružali podršku Milovom režimu znači da će se na mala vrata u novi sistem pokušati ugurati i neke stare vrednosti... Neki stari ljudi i neki stari poslovi.

Jer Crna Gora jeste večna, ali su podjednako za taj sistem vrednosti večni i kokain i cigare. Jer posa’ je posa’, a i politika je valjda neki posa’.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve