Svet
19.03.2023. 15:59
Beta

Crna Gora

Milo Đukanović: "Siguran sam u svoju superiornost"

1
Izvor: Beta/AP / Risto Bozovic

Kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović ocenio je da su predsednički izbori prilika da Crna Gora potvrdi sposobnost da živi u uslovima političke i društve stabilnosti i da nastavi predano da realizuje reforme i dostiže evropske standarde.

Đukanović je posle glasanja novinarima rekao da "nije realno" da će prvi krug odlučiti ko će biti predsednik, već da će se ići u drugi krug.
 

"Takva je politička scena i ponuda, puno je kandidata, većina lidera političkih partija. Ne verujemo da je relano govoriti da se ovo može završiti bez drugog kruga", kazao je on.
 

Dodao je da u drugom krugu "ne preferira nikoga posebno, jer svi imaju isti naboj, da ga poraze".

"Ko god bude u drugom krugu, verujem da ćemo imati korektan duel i siguran sam u svoju superiornost", rekao je Đukanović.
 

Predsednički kandidat DPS-a je kazao da je Crna Gora poslednjih godina u ozbiljnoj krizi i da joj treba "oporavak i povratak u stanje normalnosti".

Govoreći o odnosima sa Srbijom, Đukanović je kazao da mu je želja da Crna Gora ima najbolje moguće odnose sa svim susedima, počev od Srbije.

Aktuleni predsednik i kandidat DPS-a je kazao da nije neprijatelj Sbije, niti bilo koga pojedinačno, ali da ga od Srbije razdvaja ona politka koja "vjeruje da treba korigovati granice, udruživati se u verske i nacionalne svetove".

"Ja u ti budućnost ne verujem... Sukobljeni smo oko dva koncepta, ali to ne znači da smo neprijatelji. Nisam neprijatelj Srbije niti bilo koga pojedinačno u Srbiji, samo što smatram svojom odgovonošću da vrlo žilavo branim svoj prisup, verujući da je on najbolji za stabilost regiona u celini", rekao je Đukanović.
 

Ukazao je da ako bi Crna Gora "zalutala bilo kojim nacionalističkim rukavcem, da bi to bi bio put njenog kraja".

Građani Crne Gore danas biraju predsednika između sedam kandidata.

Za predsednika Crne Gore biće izabran kandidat koji dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

Ako nijedan kandidat ne dobije potreban broj glasova održava se drugi krug izbora za 14 dana, odnosno 2. aprila.

U drugom krugu učestvuju dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova.

Predsednik države se bira na pet godina.

Biračka mesta su otvorena do 20 sati.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Predsednička kampanja više nije mlaka i mirna
Crna Gora

Crna Gora

11.03.2023. 16:05

Predsednička kampanja više nije mlaka i mirna

Miran i mlak karakter dosadašnje predsedničke kampanje u Crnoj Gori, koja ulazi u završnicu pred glasanje 19. marta, u petak su "poremetili" incidenti, napad na kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića i pretnje smrću kandidatima Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću i Socijaldemokratske partije (SDP) Draginji Vuksanović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve