“MIRIŠE NA RUSE”: Stručnjak – Napad na Kurcovu partiju sličan napadu na Makrona

“MIRIŠE NA RUSE”: Stručnjak – Napad na Kurcovu partiju sličan napadu na Makrona

Shutterstock


Iz centrale Narodne partije Austrije Sebastijana Kurca, tokom hakerskog napada koji je nedavno otkriven, ukradena ogromna količina podataka.

Ti podaci datiraju od devedesetih godina do danas, a u istragu i potragu za hakerima uključio se i Evropol, pošto je utvrđeno da je napad obavljen izvan Austrije.

Naime, na jednom serveru u Francuskoj pronađeno je 1,3 terabajta ukradenih podataka iz centralne OVP.

Prema pisanju bečkog dnevnika “Esterajh”, među ukradenim podacima nalazi se kompletno knjigovodstvo stranke od vremena kada je lider bio Volfgang Šisel.

Hakeri na taj način imaju uvid u kompletne plate svih zaposlenih u stranci, kao i ugovore ekspertno angažovanih lica. Uz to su dobili uvid u sve predizborne kampanje OVP, sa svim troškovima, a i preuzeli su mejlove lidera stranke, generalnih sekretara, saradnika.

Povezane vesti – Da nisu Turci hakerisali?

Hakeri su imali i pristup datoteci adresa OVP, što obuhvata i stotine hiljada ljudi koji nisu političari.

Prema OVP hakeri su pet nedelja “vršljali” po serverima stranke, sa pristupom administratora.

Insajderi polaze od toga da su podatke crpili u tranšama, jer da su odjednom pokupili 1,3 terabajta, trebalo bi im najmanje 30 sati.

Virtuelni lopovi, prema policiji, napravili su greške tokom hakerskog napada, zbog čega su čuvari reda uspeli da dođu do prvog traga.

Ekspert za sajberbezbednost Avi Kravic, kojeg je angažovala OVP, od prvog dana je tvrdio da postoje paralele sa hakerskim napadom na Emanuela Makrona tokom predizborne kampanje 2017. godine, kada se sumnjalo da iza toga stoje ruski i desničarski ekstremistički krugovi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar