Mit Romni – jedini republikanac koji je glasao protiv Trampa

Mit Romni – jedini republikanac koji je glasao protiv Trampa

EPA-EFE/ERIK S. LESSER


Mit Romni je napravio jedan neočekivani, i ispostaviće se politički neisplativ potez, koji je doneo zapanjujući preokret u samoj završnici suđenja Donaldu Trampu.

Romni je jedini republikanac koji je “raskinuo” sa predsednikom i njegovom strankom. Naime, republikanski kandidat za 2012. rekao je da nije ostala nijedna druga opcija, bez obzira na eksplozivnu reakciju koju su odmah pružile pojedine Trampove pristalice.

Pročitajte još: Tramp napao političke protivnike na Molitvenom doručku

Romni je četiri godine pre ovog glasanja, dok je još bio guverner Masačusetsa, upozorio republikance na uspon Trampa i njegovo koračanje ka predsedničkoj nominaciji.

Nekoliko meseci kasnije, zajedno su se slikali nasmejani za večerom, dok su razgovarali o izgledima da Romni postane član Trampovog kabineta. Međusobnu netrpeljivost i javne osude privremno su zaboravili zbog stranačkog jedinstva.

Ta veza je konačno doživela krah kada je bivši čelnik Republikanske stranke zahtevao saslušanje svedoka na suđenju predsedniku, a zatim je rekao Senatu da je Tramp kriv za “grubi napad na izborna prava, nacionalnu bezbednost i temeljne vrednosti” američkog društva.

AP Photo/ Evan Vucci

AP Photo/ Evan Vucci

U tekstu u Vašington postu, objavljenom u utorak uveče, Romni je kritikovao brojne Trampove poteze u decembru.

“Postavljanje viših zvaničnika sa malo iskustva, napuštanje saveznika koji su se borili uz nas i predsednikovo lakomislene tvrdnje da je Amerika dugo bila žutokljunac u svetskom poslovima – sve je to srozalo njegovo predsednikovanje”, napisao je on.

Dodao je da su “Trampove reči i akcije izazvale zabrinutost širom sveta”.

Bela kuća nije odmah odgovorila na zatraženi komentar.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar