MODERNA CENZURA: “Prelazimo u novo društvo gore od starog totalitarizma”

MODERNA CENZURA: “Prelazimo u novo društvo gore od starog totalitarizma”

Shutterstock


“Prelazimo u novo, kontrolisano društvo gore od starog totalitarizma” – objavio je čuveni slovenački filozof Slavoj Žižek.

On je istakao, prenosi Russia Today, da je moderna cenzura opasnija od otvorenog totalitarizma, ona je prikrivena i uklopljena u našu svakodnevnicu.

Žižek je komentarisao curenje Google-ove crne liste vesti. Kako je naveo, on se ne zalaže za internetsku anarhiju, jer bi  trebalo da postoji neko pravilo koje će blokirati štetni sadržaj na internetu.

Ipak, njega najviše zabrinjavaju skriveni politički motiv iza onlajn ograničavanja.

Slavoj Zizek, Foto: Printscreen youtube

Slavoj Zizek, Foto: Printscreen youtube

“Svi znamo da moramo da cenzurišemo stvari na nekom nivou, ali za mene je osnovni princip da proces treba da bude transparentan. Ne na način – ja govorim o razvijenom Zapadu – da se to sada radi, kada je odjednom neko zabranjen, i čak vam nije dozvoljeno da o tome raspravljate”, objašnjava Žižek.

“Lažni izbor” između politički korektne cenzure i radikalnog liberalizma predstavlja zamku, smatra on.

Ove nedelje konzervativna grupa za transparentnost Project Veritas objavila je dokumente koje je dobila od bivšeg zaposlenog u Google-a. Čini se da su dokumenti potvrdili da Google može pojačavati ili klasifikovati izvore vesti na osnovu naizgled pristrasnog skupa internih pravila.

Takođe je procureo dokument koji navodi Google “crnu listu” na kojoj se nalazi gotovo 500 web lokacija, uključujući i konzervativne i levičarske medije.

Pročitajte još: Žižek – Umerene demokrate preferiraju Trampa

Žižek veruje da praksa sa crnim listama i zabranama može biti prilika za desničarske aktiviste da se prikažu kao antisistemska grupa. Filozof veruje da će se ova taktika okrenuti protiv liberala tako što će “novom populističkom desničaru pružiti poziciju gde oni mogu da kažu: vidite, mi smo prava alternativa, mi smo istinski potlačeni”.

Žižek tvrdi da Google verovatno nije jedina tehnološka megakorporacija koja se čvrsto drži digitalnog menija svojih korisnika – ali “proces nije neka vrsta mračnog zapleta”, već neprimetan pomak “u novo, kontrolisano društvo”. Ono što je zastrašujuće je što ga mi čak i ne doživljavamo kao nešto što je kontrolisano.

Samo koristimo društvene medije, kupujemo stvari, idemo kod lekara – i svi podaci o nama su tamo. Ali to su stvari koje mi doživljavamo kao našu slobodu. Dakle, ono što mi doživljavamo kao slobodu postaje način na koji smo kontrolisani.

Ne zna se više “da li te tajna policija prati ili neko čita tvoja pisma”, a to je po Žižekovom mišljenju ono što se razlikuje od totalitarizma iz prošlosti. Moderna kontrola je skrivena i nepriznata, kaže Žižek.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar