MOMENTUM ZA ‘MINI TRAMPA’: Salvini je dobio šansu da vlada Italijom i sigurno će je iskoristiti

MOMENTUM ZA ‘MINI TRAMPA’: Salvini je dobio šansu da vlada Italijom i sigurno će je iskoristiti


Momentum je iskorišćen. Desničarska retorika i tvrdokorni stavovi su se isplatili. Sva istraživanja javnog mnjenja već neko vreme pokazuju da Mateu Salviniju i njegovoj Ligi podrška raste. Sada uspeh treba unovčiti, a prilike se neminovno nameštaju.

Ta lakoća Salvinijevog političkog postojanja i samouverenosti bila je više nego očigledna u italijanskom Senatu, kada je njegov koalicioni partner Đuzepe Konte podneo ostavku na mesto premijera. 

Italy Politics

Konte je optužio Salvinija za politički oportunizam i nije omašio. Vicepremijer sa otvoreno antimigrantskim istupuma, iskoristio je trenutak koji se mesecima nazirao, posebno nakon evropskih izbora maja ove godine kada je Liga osvojila više od trećine glasova u Italiji i sa 28 evroposlanika trebalo bi da bude jedna od partija sa najvećim brojem predstavnika u Evropskom parlamentu.

Još od izbora 2018. godine, Salvinijeva partija je jačala, kao i njegove ambicije. Potencijal lidera Lige odavno je uvideo i podržao, bivši glavni strateg Bele kuće Stiv Benon. Spekulisalo se da je ključna osoba za Benona na izborima za Evropski parlament bio upravo Salvini, kao najglasniji predstavnik evroskepticizma i antiimigracione politike.

Tako je Benon jednom prilikom opisao Italiju kao “centar političkog univerzuma”, dok je Salvinijev savez sa levičarskim Pokretom pet zvezdica okarakterisao kao “eksperiment koji će, ukoliko uspe, promeniti globalnu politiku”. Koalicija se jeste raspala, ali je eksperiment uspeo.

APTOPIX Italy Politics

Glavne pristalice Salvinija, koje mu mogu doneti pobedu na eventualnim, prevremenim izborima u oktobru, ili novembru ove godine (ukoliko se ne uspostavi nova koalicija), pripadaju srednjoj klasi u Italiji. Oni su revoltirani politikom EU, migrantskom krizom koja ih pogađa i nesposobnošću Brisela da izađe na kraj sa problemima.

Ono što lider Lige nudi je sve što je njima potrebno – zatvaranje luka za migrante, uvođenje kazne i do milion evra za sve koji pomažu migrantima na moru, glasanje u Strazburu protiv šefa Evropske komisije, i neodstupanje od budžeta koji za EU predstavlja kršenje fiskalnih pravila.

Analitičari najavljuju novu fazu italijanskog populizma, čiji bi glavni protagonosti mogli da budu Salvini, Silvio Berluskoni i njegova Forza Italia, kao i krajnje desničarska partija Fratelli d’Italia.

Mini Tramp, kako ga je nazvao holivudski glumac Ričard Gir, ima velike šanse da postane novi premijer Italije na talasu građanskog nezadovoljstva. Baš kao što je to iskoristio i Tramp.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar