Svet
07.11.2019. 14:26
Index. hr

"MORAMO SE PROBUDITI" Makron: NATO je na samrti, a Evropa na rubu ponora

w_55589059.jpg
Izvor: AFP POOL / LUDOVIC MARIN / POOL

Francuski predsednik Emanuel Makron dao je dramatičan intervju za The Economist, u kojem je istakao da je NATO na samrti, a Evropa na rubu ponora.

Makron je u intervjuu za The Economist upozorio članice evropskih zemalja da se više ne mogu oslanjati na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica NATO-a, prenosi Index. hr.

"Moždana smrt NATO-a"

"Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Evropa se nalazi na rubu ponora", rekao je Makron pa dodao kako Evropa mora da počne strateški da razmišlja o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili. U protivnom, Evropa više neće kontrolisati sopstvenu sudbinu", rekao je Makron.

Shutterstock Shutterstock

"Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD-a i saveznika u NATO-u. Nikakva. Imamo nekoordinisanu agresivnu akciju jedne članice NATO-a, Turske, u području u kojem su ugroženi naši interesi", istakao je Makron.

Povezane vesti - Mister NO!

Makron je dodao kako su do sada Amerika i Evropa delile interese kao i da se on neumorno trudio održati dobre odnose s predsednikom Donaldom Trampom. Ipak, smatra kako Amerika po prvi put ima predsednika koji "ne deli našu ideju o evropskom projektu" i da su, čak i ako Tramp ne pobedi na sledećim izborima, istorijske tekovine učinile svoje i razdvojile stare saveznike.

Shutterstock Shutterstock

"Evropa se mora probuditi"

Makron je sve to izgovorio u jednosatnom intervjuu za Economist koji je urađen u Jelisejskoj palati. Francuski predsednik kaže da se "Evropa mora probuditi".

Povezane vesti - MAKRON VODI POBUNU: Francuska želi da Britanija izađe u roku od dve nedelje

Na pitanje veruje li u efektivnost NATO-ovog člana 5, odnosno u ideju da će u slučaju napada na jednu članicu NATO-a sve ostale zemlje članice priskočiti u pomoć, što pak mnogi analitičari smatraju glavnim sredstvom odvraćanja napada na članice NATO-a, Makron je odgovorio: "Ne znam. Ali što će član 5 značiti sutra?"

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
03.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve