Svet
20.03.2023. 12:50
Beta

Predsednički krug

Može li Đukanović do novih birača?

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Crnu Goru za dve sedmice očekuje drugi krug predsedničih izbora, a prve analize glasanja i procene analitičara prednost daju kandidatu Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću u odnosu na aktuelnog šefa države i lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Đukanović sa 35 procenata i Milatović sa 29 procenata, osvojili su najviše glasova u prvom krugu izbora održanih u nedelju i idu u drugi krug 2. aprila.

Slede lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić sa 19 procenata podrške glasača, a kandidat Demokrata Aleksa Bečić sa oko 11 procenata - konačene su procene rezultata nedeljnog glasanja nevladinih organizacija, posmatrača izbora.

Iako je Đukanović uspeo da "odbrani" biračko telo DPS-a, nije uspeo da mobiliše dovoljnu podršku i za njega je glasalo oko 57.000 glasača manje nego na predsedničkim izborima 2018. godine, kada je pobedio u prvom krugu.

Đukanović je saopštio da zna gde su "džepovi" buduće podrške birača i da će uraditi sve u narednih 14 dana za njihovo aktiviranje.

On može računati na prelivanje glasova kandidatkinje Socijaldemokratske partije(SDP) Draginje Stanković Vuksanović koja je, međutim, ostvarila loš rezltat u prvom krugu, te na veću podršku glasača manjinskih naroda.

Na jučerašnjim izborima pokao se slab odziv u sredinama sa dominantno manjinskim stanovištvom.

Milatović, čelnik vanrparlamentarne partije osnovane pre manje od godinu dana, favorit je u drugom krugu i osvojio je prbližno isto toliko podrške koliko Mandić i Bečić zajedno.

Podršku Milatoviću u drugom krugu su do sada najavili Front, URA Dritana Abazovića i Socijaistička narodna partija (SNP), a sličnu mogućnost je nagovestio i Bečić.

Milatović, nekadašnji ministar ekonomije u Vladi Zdravka Krivokapića, osvojio je više glasova od Đukanovića u centralnom delu Crne Gore, uključujući i Podgoricu, gde je njegova stranka već oktobra prošle godine porazila DPS na lokalnim izborima.

Analitičar Miloš Bešič je u izjavi za RTCG procenio da "Đukanović ima strateški problem u ovoj raspodeli. Možemo se zapitati iz kojeg rezervoara on može uzeti glasove u drugom krugu. Naravno, uzeće od gospođe Draginje Vuksanović Stanković, ali na drugim pozicijama vrlo je teško videti gde može uzeti glasove. Potrebno je da se desi 'ozbiljan karambol' između dva kruga da bi Đukanović uspeo da prmeni situaciju". 

Bešić zato smatra da Milatović ima "značajno veće šasne" da dođe do potrebnih 50 procenata glasova za pobedu u drugom krugu 2. aprila.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Draginja Vuksanović Stanković podnela ostavku
Podgorica, Crna Gora, ATA, 19. 3. 2023.

SDP

19.03.2023. 23:38

Draginja Vuksanović Stanković podnela ostavku

Kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) za predsednicu Crne Gore, Draginja Vuksanović Stanković podnela je ostavku na sve partijske funkcije rekavši da je time preuzela odgovornost zbog izbornog rezultata.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve