Svet
17.11.2021. 22:10
Tanjug

Austrija

Mrtvačnice su pune, preminuli leže po hodnicima bolnica

bolnica
Izvor: Shutterstock

Jedna medicinska sestra iz Gornje Austrije opisala je dramatičnu situaciju u bolnicama u toj austrijskoj pokrajini rekavši da se tela preminulih ostavljaju u hodniku zbog prenatrpanosti mrtvačnice.

Medicinska sestra dala je izjavu agenciji APA, koja nije otkrila njen identitet, i rekla da je za vikend zabeležen "ogroman broj smrtnih slučajeva, pa su kapaciteti mrtvačnice bili prekoračeni".

Ona je ukazala da svaki korona smrtni slučaj predstavlja ogromno psihičko opterećenje za medicinsko osoblje.

"Niko van bolnice ne može ni da zamisli šta to znači", rekla je ona dodajući da se umrli od korone, za razliku od neinfektivnog smrtnog slučaja, ne pripremaju kako bi se porodici omogućio dostojanstveni oproštaj.

Ukazala je da je opterećenje po medicinsko osoblje veliko, da su pojedina odeljenja zatvorena kako bi se osoblje koristilo na kovid odeljenjima.

"Situacija je takva da smo preumorni. Situacija je takva kao da imate požar, a ne uzimate uređaj za gašenje, već benzin", opisala je ona.

Prenela je da svakodnevno već vidi trijažu pacijenata, dodajući da je nedavno dovežena jedna starija žena sa lošim rezultatima zasićenosti krvi kiseonikom, koja bi u normalnim uslovima bila slučaj za intenzivnu negu, ali pošto nije bilo mesta, ona je smeštena na obično kovid odeljenje. Ta žena, kako je kazala, izborila se i imala je sreće i preživela je.

Medicinska sestra kaže da je premorena i da trenutno nema privatni život.

"Samo što ste napustili smenu već zvoni telefon ili dobijate poruku sa pitanjem da li može da se uskoči. Niko i ne pomišlja da se ne odazove. Oko 150 sati prekovremenog rada imaju sve moje kolege“, rekla je ona.

Kaže da je razvoj plaši, pošto stariji razmišljaju o davanju otkaza, pa čak i na odustajanje od otpremnine. Mlađi lekari, dodaje, aktivno traže mesto u nekoj ordinaciji.

Njena najveća želja je, kaže, da konačno može da se vrati životu u kojem može da ima planove.

"Ne želim nikakav bonus, koji, pored toga još nije ni isplaćen. Želim samo privatni život sa planovima. Želim jednom da se probudim, a da nemam upit na mobilnom za uskakanje u smenu", objasnila je ona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Austrija u problemu: Popunjenost intenzivne nege prešla 20 odsto
Austrija koronavirus

Korona ne posustaje

09.11.2021. 14:32

Austrija u problemu: Popunjenost intenzivne nege prešla 20 odsto

Visoki dnevni broj novozaraženih u Austriji "puni" jedinice intenzivne nege bolnica širom zemlje, a aktuelno popunjenost kapaciteta je prešla čak 20 odsto.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve