NA IVICI RATA: Tramp naredio napad na Iran, pa otkazao avione kada su već poleteli

NA IVICI RATA: Tramp naredio napad na Iran, pa otkazao avione kada su već poleteli

EPA-EFE/EPA-EFE /SERGEI CHIRIKOV, EPA-EFE/SHAWN THEW


Predsednik SAD Donald Tramp odobrio je napad na Iran zbog obaranja američkog drona, ali je posle nekoliko časova odustao i povukao naređenje, prenosi The New York Times.

Tramp je, kako navodi neimenovani zvaničnik upoznat sa situacijom, prvobitno odobrio nekoliko vazdušnih napada na radare i raketne sisteme. Planirano je da se vazdušni udari sprovedu u zoru, kako bi rizik po stanovništvo bio najniži.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Jedan od zvaničnika je za The New York Times izjavio da su avioni bili u vazduhu, a brodovi na pozicijama, kada je došlo naređenje da se odustane od napada.

Kako se navodi, napad SAD bi bio odgovor na obaranje osmatračkog drona vrednog 130 miliona dolara.

Povezane vestiIran oborio američki dron

U Beloj kući se dugo vodila rasprava najviših zvaničnika za nacionalnu bezbednost i čelnih ljudi Kongresa o tome da li treba izvršiti napad. Viši zvaničnici administracije rekli su da su državni sekretar Majk Pompeo, savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i šefica CIA Đina Haspel bili za napad.

Međutim, visoki zvaničnici Pentagona upozorili su ih kako bi takva odluka mogla rezultirati spiralnom eskalacijom s velikim rizicima za američke snage u regiji, piše “Njujork tajms”.

Iran amerika

Doneta je odluka, ali je Tramp u poslednjem trenutku zaustavio treću vojnu akciju protiv ciljeva na Bliskom istoku. Ne zna se da li se on jednostavno predomislio o napadima ili je do odlaganja došlo zbog logistike ili strategije.

Povezane vesti – Amerika šalje još 1.000 vojnika zbog iranske pretnje

Podsetimo, Tramp je najavio američki odgovor kada je osudio obaranje bespilotne letelice u području za koji Vašington tvrdi da je međunarodni vazdušni prostor.

“Iran je napravio veoma veliku grešku!”, napisao je Tramp, ali je kasnije dodao da veruje da rušenje drona možda nije bilo namerno.

Prethodno su iranski zvaničnici negirali da je Iran oborio američki dron u međunarodnim vodama. Šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif je najavio da će Teheran to pitanje izneti pred Ujedinjene nacije.

 

 

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Dr Miggyy

    Која људкост и мудрост Трампа? Прво је послао авионе бомбардере за напад на Иран, па је људски касније размислио, и зауставио бомбардовање. Жао му је 150 евентуалних жртава, колико му рекли статистичари. Његов мозак, ако га иоле има, мисли са закашњењем, која детињаста игра. Чувај света, благи боже!

+ Ostavite komentar