Svet
29.05.2023. 23:20
Beta

"Vežbe su počele"

Na severu Evrope počele vežbe borbenih aviona NATO-a

NATO
Izvor: Shutterstock

Velike vojne vežbe u kojima učestvuje oko 150 borbenih aviona iz zapadnih zemalja - pored ostalih iz SAD, Velike Britanije i Francuske, počele su u Finskoj, Švedskoj i Norveškoj, saopštilo je finsko vojno vazduhoplovstvo.

U tim zemljama u blizini Rusije, manevri bi trebalo da traju oko dve nedelje, saopštile su vlasti Finske, nove članice NATO-a koja predvodi operaciju "Arktički izazov" (Artic Challenge).

"Vežbe su počele", rekao je za AFP finski pukovnik Henrik Elo.

Finska je ulaskom u NATO početkom aprila, okončala decenije neutralnosti, a zatim i vojnog nesvrstavanja kad je Rusija krenula u invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

"Arktički izazov" koji je od 2013. organizovan svake druge godine u nekoj nordijskoj zemlji, ove godine okuplja 14 zemalja - 12 zemalja članica NATO-a, Švedsku u procesu pridruživanja Alijansi i Švajcarsku.

U vežbi koja traje do 9. juna, učestvuju avioni F-35 iz SAD i nekoliko evropskih zemalja, francuski avioni Rafal i Miraž, danski i holandski F-16, finski i švajcarski F-18 i švedski Gripeni.

Avioni će biti stacionirani u severnoj Norveškoj, Švedskoj i Finskoj, kao i u finskoj bazi Pirkala-Tampere.

Vežba se poklapa sa sastankom ministara spoljnih poslova NATO-a u Oslu tokom nedelje, kao i sa posetom američkog ministra spoljnih poslova Entonija Blinkena (Antony) Finskoj u četvrtak i petak.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šef NATO-a traži više para od zemalja članica, jer "živimo u opasnijem svetu"
1

Jens Stoltenberg

15.02.2023. 19:15

Šef NATO-a traži više para od zemalja članica, jer "živimo u opasnijem svetu"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u sredu 30 zemalja članica da se obavežu da će potrošiti najmanje dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu pošto rat Rusije protiv Ukrajine i druge pretnje "brzo jedu" vojne rashode.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
18°C
29.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve