Svet
15.02.2023. 19:15
Beta-AP

Jens Stoltenberg

Šef NATO-a traži više para od zemalja članica, jer "živimo u opasnijem svetu"

1
Izvor: Beta / AP / Olivier Matthys

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u sredu 30 zemalja članica da se obavežu da će potrošiti najmanje dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu pošto rat Rusije protiv Ukrajine i druge pretnje "brzo jedu" vojne rashode.

NATO saveznici su se 2014. godine, pošto je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim, dogovorili da zaustave smanjenje potrošnje iz doba posle Hladnog rata i krenu ka trošenju dva odsto BDP-a na svoje budžete za odbranu do 2024. To obećanje ističe sledeće godine, a NATO radi na novom finansijskom cilju.

"Očigledno je da ako je bilo ispravno u 2014. godini obavezati se da ćemo trošiti dva odsto, sada je to više, jer živimo u opasnijem svetu", rekao je Stoltenberg novinarima pošto je predsedavao sastankom ministara odbrane NATO-a, gde je održana je prva diskusija na visokom nivou o tom pitanju.

"U Ukrajini, u Evropi, vodi se totalni rat i vidimo stalnu pretnju terorizma, a vidimo i izazove koje Kina nameće našoj bezbednosti. Dakle, očigledno je da moramo više da trošimo", rekao je on.

NATO saveznici u Evropi i Kanadi povećali su potrošnju za odbranu 2022, osme uzastopne godine, dodajući ukupno 350 milijardi dolara svojim budžetima. Po najnovijim procenama NATO-a, 10 zemalja je blizu ili iznad smernice od dva odsto, a trinaest troši oko 1,5 odsto ili manje.

Nekoliko zemalja članica insistira na tome da je ta brojka uvek bila samo smernica, a ne tvrda meta.

"Mislim da bi dva odsto, umesto kao gornju granicu, trebalo da smatramo kao prag, minimum", rekao je Stoltenberg. On je dodao da to ne bi trebalo da bude "dugoročna perspektiva ili korak ka", već "neposredna obaveza da se potroši najmanje dva odsto".

Sjedinjene Države troše više na svoj budžet za odbranu od svih ostalih saveznika zajedno, stavljajući, po proceni NATO-a za prošlu godinu 3,47 odsto BDP-a u svoju vojnu kasu. Neke članice su predložile da bi NATO trebalo da se kreće ka smernici od 2,5 odsto, a drugi kažu da je to nerealno.

Mnoge zemlje insistiraju na tome da su najvažniji kvalitet opreme i količina doprinosa koje saveznici daju operacijama NATO-a. Procenti BDP-a su takođe klizava metrika jer, kada su privrede pale tokom pandemije kovida-19, budžeti za odbranu su izgledali veći.

Ekonomija Turske koja je tradicionalno jedan od najvećih potrošača na odbranu u NATO-u, bila je opustošena inflacijom, a njen vojni budžet je prošle godine iznosio samo 1,22 odsto BDP-a, po proceni NATO-a.

Očekuje se da će lideri NATO-a zacrtati budući put u julu, kada se sastanu na svom sledećem samitu u litvanskom glavnom gradu Vilnjusu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

NATO admiral Vučiću: "Cenimo Srbiju kao partnera"
1

Rob Bauer

28.10.2022. 13:39

NATO admiral Vučiću: "Cenimo Srbiju kao partnera"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je predsedavajućeg Vojnom komitetu NATO admirala Roba Bauera sa kojim je razgovarao o saradnji sa NATO u okviru politike vojne neutralnosti Srbije.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve