Svet
16.09.2023. 21:25
Beta-AP

Poljska

Najveći skandal 21. veka - korupcija na najvišem nivou vlade

1
Izvor: Beta / AP / Agnieszka Sadowska

Vladajuću poljsku konzervativnu stranku Pravo i pravda potresaju izveštaji da su poljski konzulati izdavali vize u Africi i Aziji u zamenu za mito, čime su otvorili vrata migrantima da uđu u Evropsku uniju.

Vladajuća stranka se nadala da će migracija biti ključna tema kampanje uoči predstojećih opštih izbora, ali ne ovako, sa hapšenjima, otpuštanjima i pokušaju samoubistva u sopstvenim redovima, piše danas AP.

Detalji korupcionaškog skandala izlaze na videlo mesec dana uoči izbora 15. oktobra, i partija se bori da kontroliše štetu.

Bivši zamenik ministra spoljnih poslova koji je otpušten zbog izveštaja o uključenosti u taj skandal, prebačen je u bolnicu posle pokušaja samoubistva.

Partija Pravo i pravda vodi po anketama među nekoiko partija, a nije jasno da li će ova afera da utiče na smanjenje podrške koju ima. Ali opozicioni političari su se dohvatili te teme optužujući vladu za korupciju i licemerje, poosebno s obzirom jer na ima čvrstu antiimigrantsku retoriku.

Kritičari kažu da je vladajuća partija pokrenula strah od imigracije da bi zaplašila Poljake, a zatim obećavala da će biti bezbedni s njom na čelu, dok je korumpirana "ćelija" unutar diplomatske službe otvorila kanal za migrante da ako plate uđu u EU.

"Ovo je najveći skandal s kojim se suočavamo u 21. veku. Korupcija na najvišem nivou vlade, koja donosi direktnu pretnju svima nama.  I to je zbog ljudi kojima su usta puna reči o bezbednosti", rekao je sinoć na televiziji predsednik Senata, gornjeg doma Parlamenta, Tomaš Grodski, opozicioni političar.

Medijski izveštaju navode da su poljske konzularne kancelarije izdale čak 250.000 viza migrantima iz Azije i Afrike od 2021. godine u zamenu za mito od po nekoliko hiljada dolara po slučaju.

Poljska je članica Šengenske zone EU gde se putuje bez viza i jednom kada su ti migranti stigli u Poljsku, mogli su slobodno da prelaze evropske granice.

Simon Holovnija koji vodi opozicionu stranku desnog centra, rekao je da vladajuća partija ugrožava bezbednost miliona Poljaka sprovođenjem "odvratne, komercijalne prakse prodavanja viza".

Državni zvaničnici priznaju da je bilo nekih nedozvojenih radnji.

Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je juče da je otpustilo zvaničnika zbog nalaze neregularnosti u procesu izdavanja viza. Navelo je da se radi o Jakubu Osajdi, direktoru kancelarije Ministarstva za pravne poslove.

Takođe je najavio da se sprovodi vanredno ispitivanje svog osoblja konzularnog odeljenja Ministarstva i svih konzularnih kancelarija u inostranstvu.

To je usledilo posle otpuštanja 31. avgusta Pjotra Varvžika, zamenika ministra inostranih poslova zaduženog za konzlarna pitnja, kada su se prvi izveštaji o skandalu pojavili u medijima. Vavžik je prebačen u bolnicu posle pokušaja samoubistva, javili su juče pojski mediji.

Državno tužilaštvo je danas saopštilo da je optužilo sedam osumnjičenih za korupcinaške aktivnosti u ubrzavanju viznih procedura, od kojih je troje u pritvoru.

Javni tužilac Zbignjev Ziobro rekao je da vlasti rade na tome da dovedu prekršioce pred sud i naglasio da je obim skandala manji nego što tvrde mediji i opozicija - da je uz mito izdato samo 268 viza.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Incidenti kod Subotice su isključivo između migranata"
izbeglice, migranti

Načelnik Uprave policije

13.09.2023. 17:15

"Incidenti kod Subotice su isključivo između migranata"

Načelnik Uprave policije Ivica Ivković izjavio je da se incidenti i sukobi na severu Srbije, posebno kod Subotice, dešavaju "isključivo među migrantskom populacijom", odnosno između krijumčarskih grupa.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve