Naslednik

Naslednik

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC


Kada Trampov kandidat za ambasadora u Nemačkoj Daglas Mekgregor kritikuje NATO intervenciju na Kosovu 1999. godine, treba mu verovati. Ipak je on u to vreme bio glavni planer akcije kojom je rukovodio američki general Vesli Klark. Za to je primio i visoko odlikovanje od tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona.

Mekgregor, kojeg je predsednik SAD još 27. jula predložio za naslednika Ričarda Grenela u ambasadi u Berlinu, rekao je svojevremeno kako je Amerikom predvođena intervencija bila usmerena protiv pravoslavnih Srba i da je nakon nje muslimanska narko-mafija postavljena da vodi zemlju, što je nazvano uspehom za demokratiju.

A sve to piše Si-En-En u tekstu u kojem podseća i na njegove druge izjave koje naziva ksenofobičnim i rasističkim. „Ti ljudi nikada nisu bili naši prijatelji“, rekao je Mekgregor, koji je potencijalni Grenelov naslednik. Kažemo potencijalni, jer njegovo imenovanje još treba da potvrdi Senat.

Ukoliko se to dogodi, to će označiti još jednu nisku tačku američko-nemačkih odnosa koji su se pogoršali tokom mandata predsednika Donalda Trampa.

Ni sam Grenel, naime, nije bio preterano omiljen lik u Berlinu, a to sigurno neće biti ni Mekgregor, koji je u nekoliko navrata kritikovao politiku Angele Merkel prema migrantima. On je, naime, ocenio da je Evropska unija suviše otvorena prema muslimanima, optuživši čak nemačku kancelarku da je više zabrinuta oko toga kako će da obezbedi novac za „milione neželjenih muslimanskih osvajača“ nego za finansiranje vojske.

Povezane vesti – IZASLANIK, SEKRETAR, EX AMBASADOR: A trojke su, Đuro, šta?

Portparol Bele kuće Džad Dir u odgovoru mejlom je za CNN naveo da je Mekgregor visoko kvalifikovan za posao ambasadora, pozivajući se na znanje nemačke istorije i jezika koji je naučio u vreme kada je služio u Zapadnoj Nemačkoj. CNN navodi da je pored izjava u korist Srbije, iako je u to vreme kao vojno lice učestvovao u pripremi NATO kampanje, Mekgregor objavio niz izjava koje se kose sa zvaničnom politikom Vašingtona, kao kada je stao na stranu Rusije u sukobu sa Ukrajinom. Mekgregor je, naime, 2014. gostovao na ruskoj propagandnoj stanici RT, kada je za stanovnike istočne Ukrajine rekao da su to, zapravo, Rusi.

Iako čovek iz vojske, penzionisan je u činu pukovnika, Mekregeor vatreno podržava Trampovu odluku da povuče 12.000 američkih vojnika iz Nemačke. Kaže da je sigurno i Nemcima, kao i Japancima i Korejcima dosta američkih vojnika na njihovom tlu.

Dodaje, ipak, da će ostati saveznici, da će podržavati Nemačku, ali da neće poslati stotine hiljade vojnika na granice Poljske kako bi se obračunali sa Rusima, zato što „Nemci, zahvaljujući nama, ne osećaju obavezu da se sami brane“: Mekgregor je autor više knjiga o reorganizaciji vojske i često se pojavljuje u jednom od Trampovih najomiljenijih programa na “Foksu”, “Veče sa Taklerom Karlsonom”.

U junu je Tramp na Karlsonov savet u poslednji trenutak otkazao napad na Iran, nakon što mu je ovaj rekao da bi taj potez bio politički poguban. Mekgregor je odbio da komentariše da li je pre godinu dana razgovarao sa Belom kućom o tome da nasledi Džona Boltona na mestu savetnika za nacionalnu bezbednost.

Mekgregor je odlikovani veteran koji je služio vojsku od 1976. U prvom Zalivskom ratu istakao se kada je njegova jedinica sastavljena od 19 tenkova, 26 borbenih vozila pešadije i četiri minobacača za samo 23 minuta uništila čak 70 oklopnih vozila iračke Republikanske garde, ne izgubivši pritom nijednog vojnika.

Povezane vesti – Show must go on

Važi za vrsnog stratega. U novembru 1997. je postavljen za direktora strateškog planiranja za Balkan u okviru Vrhovnog štaba ujedinjenih sila Evrope (SHAPE). U oktobru 1998. postao je Direktor zajedničkih operacija u SHAPE, odakle je do januara 2000. nadgledao sprovođenje i planiranje operacija na strateškom nivou tokom bombardovanja Kosova.

Kada se sve navedeno uzme u obzir, ne bi bilo iznenađenje da mnogi u Srbiji požele da Mekgregor osim u Berlinu, Grenela zameni i na mestu Trampovog specijalnog izaslanika u razgovorima između Beograda i Prištine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar