Svet
15.05.2022. 12:32
Beta-AP

Rat

NATO: Ukrajina može da pobedi

ukrajina, 11. 5. 2022.
Izvor: EPA / MARTIN DIVISEK

Visoki NATO zvaničnik rekao je da vojno napredovanje Rusije u Ukrajini izgleda posustaje i izrazio je nadu da Kijev može da pobedi u tom ratu.

Ministri spoljnih poslova NATO na sastanku u Berlinu razgovaraju o daljoj pomoći Ukrajini i nastojanjima Finske, Švedske i drugih zemalja da se pridruže Alijansi zbog pretnji od Rusije.

"Brutalna ruska invazija gubi zamah. Znamo da sa hrabrošću ukrajinskog naroda i vojske i sa našom pomoći Ukrajina može da pobedi u ovom ratu", rekao je zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana, koji predsedava sastanku dok se generalni sekretar Jens Stoltenberg oporavlja od kovida-19.

Džoana je rekao da su zemlje koje podržavaju Ukrajinu "ujedinjene, snažne" i da će nastaviti da joj pomažu da pobedi u ratu.

NATO o Evroviziji...

Podrška Ukrajini

evrovizija

Podrška Ukrajini

15.05.2022. 09:34

NATO o Evroviziji...

Jedno od ključnih pitanja o kojima se razgovara u Berlinu je širenje NATO dalje od sadašnjih 30 zemalja članica.

Finska i Švedska su već najavile da žele da se pridruže Alijansi dok se ponovo razmatra nastojanje Gruzije uprkos upozorenju Moskve o posledicama ukoliko njihov sused postane član Alijanse.

"Finska i Švedska već su najbliži partneri NATO", Rekao je Džoana i dodao da očekuje da saveznici gledaju pozitivno na njihove kandidature.

Gruzija će biti takođe pozvana na predstojeći samit NATO u Madridu, rekao je on i dodao da ostaje sveta politika otvorenih vrata Alijanse.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto Finska žuri da postane članica NATO
BELGIUM NATO SWEDEN FINLAND DIPLOMACY

"Pre leta"

19.04.2022. 07:10

Zašto Finska žuri da postane članica NATO

Klub od šest EU zemalja koje iz strateških, geografskih ili istorijskih razloga nisu ušle u NATO, u sasvim doglednoj budućnosti – možda već do početka leta – mogao bi da ostane bez dve istaknute članice.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
19.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve