“NEĆE NAM POMOĆI”: Direktor SZO osudio nacionalističko svojatanje vakcine

“NEĆE NAM POMOĆI”: Direktor SZO osudio nacionalističko svojatanje vakcine

EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI


Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus osudio je “nacionalističko” svojatanje potencijalne vakcine za koronavirus i upozorio bogate zemlje da, ako način lečenja zadrže za sebe, ne mogu da očekju da će biti bezbedne, ako siromašne zemlje ostanu izložene riziku.

Nakon što je broj zaraženih korona virusom u svetu premašio 19 miliona, Tedros je rekao da je u interesu bogatijih država da pomognu svakoj zemlji da se zaštiti od korona virusa, prenosi Gardijan.

Povezane vesti – VAKCINISANJE PANIKE: Kada stiže vakcina za koronavirus?

“Nacionalističko svojatanje vakcine nije dobro. To nam neće pomoći”, rekao je on na panelu Bezbednosnog foruma u Aspenu, obraćajući se putem video-linka iz Ženeve.

EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

On je dodao da svet, da bi se brže oporavio od korona virusa, mora da to uradi zajedničkim snagama jer živimo u “globalizovanom svetu”.

Povezane vesti – SZO: Za sada nema spasonosne vakcine protiv koronavirusa

Istakao je da pretnja od Covid-19 može jedino da se uguši saradnjom na globalnom nivou, naročito kada se razvije vakcina, prenosi NBC njuz.

“Trebalo bi da postoji konsenzus na globalnom nivou kako bi vakcina, bilo koji proizvod, postao globalni javni proizvod. I to je politički izbor, politička obaveza. I želimo da politički lideri odluče o tome”, poručio je on.

Dodao je i da deljenje vakcine i drugih sredstava pomaže svetu da se oporavi i istakao da će na taj način ekonomski oporavak biti brži, a šteta od Covid-19 umanjena.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar