Svet
12.10.2021. 22:05
R.E.

O čemu se radi?

Neki čudni radio-talasi stižu iz pravca Mlečnog puta

radio talasi, signali, zračenje
Izvor: Shutterstock

Astronomi su otkrili neobične signale koji dolaze iz pravca centra galaksije Mlečni put, koji se ne uklapaju u postojeći obrazac promenljivog radio izvora, što bi moglo ukazati na novu klasu zvezdanog objekata.

"Najčudnije svojstvo ovog novog signala je da ima veoma visoku polarizaciju. To znači da njegova svetlost oscilira samo u jednom smeru, ali se vremenom taj smer rotira", rekao je Citeng Vang, vodeći autor nove studije i profesor Univerziteta u Sidneju, a piše portal "Sajens dejli".

Naveo je da svetlost objekta, koja dolazi iz centra naše glalaksije, takođe dramatično varira, a da se signal uključuje i isključuje očigledno nasumično.

"Nikada nismo videli nešto slično", naveo je Vang.

Mnoge vrste zvezda emituju promenljivu svetlost u elektromagnetnom spektru.

Pulsari, supernove, plamteće zvezde i brzi radijski rafali su vrste astronomskih objekata čija svetlost varira.

"Prvo smo mislili da bi to mogao biti pulsar - vrlo gusta vrsta rotirajuće zvezde - ili pak vrsta zvezde koja emituje ogromne solarne baklje. Ali signali iz ovog novog izvora ne odgovaraju onome što očekujemo od ovih vrsta nebeskih objekata", rekao je Vang.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prvi turisti se vratili iz svemira (VIDEO, FOTO)
SpaceX

SpaceX

19.09.2021. 09:36

Prvi turisti se vratili iz svemira (VIDEO, FOTO)

Četiri putnika vratila su se na Zemlju nakon trodnevne svemirske misije u kapsuli SpejsX Kru Dragon, što je označilo kraj prvog leta u orbitu Zemlje kojim su u potpunosti leteli turisti, odnosno civili koji nisu astronauti.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
5°C
05.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve