Svet
23.09.2022. 17:10
R. E.

Crna Gora

Nema Lek(ić)a za Mila

Milo Đukanović 23.9.2022.
Izvor: EPA / GEORGI LICOVSKI

Ako bismo se malo igrali rečima, mogli bismo da kažemo kako nema Lek(ić)a za Mila. Crnogorski predsednik je, naime, odbio da predloži lidera Demosa Miodraga Lekića za novog mandatara za sastav crnogorske vlade.

Tako treća postdepeesovska vlada i dalje čeka svog prvog čoveka. Ako ga dočeka.

Većina koja je postojala i avgusta 2020. godine, nakon izbora na kojima DPS nije pobedio, postoji i dalje. Lider stranaka i koalicija koje je čine (Demokratski front, URA i Demokrate) tvrde da su se dogovorili o tome da Lekić bude novi premijer.

Milo Đukanović pak kaže da ga nisu u to uverili jer mu nisu dostavili i potpise neophodnog broja poslanika (najmanje 41) koji bi u Skupštini i izglasali Lekića za premijera. To bi onaj radnik iz Niša rekao: "A gde je pečat?“

U skladu sa svojim postupkom, Đukanović je "saglasno ustavnim ovlašćenjima“ podneo Predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore. Predlog će se pred poslanicima naći u petak 30. septembra.

Ukoliko ovaj Đukanovićev predlog dobije podršku nekakve većine, to bi automatski značilo i odlazak na nove, prevremene izbore.

Postoje, međutim, dve situacije iz kojih izlazak nije baš jasno definisan.

Prvo, može li Lekić da postane premijer i ako ga Đukanović formalno ne predloži?

Drugo, šta se dešava ukoliko predlog predsednika Crne Gore za skraćenje mandata skupštinskom sazivu ne naiđe na podršku većine poslanika? Može li Skupština da, ako se već ne slaže sa predlogom predsednika države, "skrati mandat“ njemu, odnosno može li predsednica parlamenta da raspiše prevremene predsedničke izbore?

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević kaže za "Ekspres“ da ništa od navedenog nije određeno nijednim pravilnikom, nijednim zakonom niti Ustavom.

"Sve je sad pitanje tumačenja, a svako tumači kako mu odgovara“, kaže Pavićević. Dodaje da Skupština ne može da razreši Đukanovića, niti predsednica parlamenta može da raspiše prevremene izbore, ali može "maksimalno da skrati rok održavanja tih izbora, radi se o mesec ili nešto malo više dana“.

To znači da bi izbori za predsednika bili s kraja zime ili početkom proleća. A na pitanje hoće li Lekić ipak postati premijer Pavićević odgovara: "Niko živi u ovom trenutku to ne zna!“

Miodrag Lekić 23.9.2022.
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIC

U ovom trenutku verovatno je najmanje važno da li se ispod Lekićevog imena nalazi najmanje 41 poslanički potpis, da li su oni stigli do Đukanovića 20. septembra ili dan ranije, ili potencijalni mandatar ima samo usmenu podršku lidera stranaka koje čine većinu u parlamentu. Dok oni koji podržavaju Lekića tvrde da za imenovanje mandatara ni po Ustavu ni po zakonu nije potrebno skupljanje potpisa podrške, predstavnici DPS-a tvrde suprotno.

Tako politički direktor Prave Crne Gore Željko Savović tvrdi da je Đukanović propustio da izvrši svoju ustavnu dužnost te da je Lekić postao mandatar po sili Ustava "kao jedini kandidat za mandatara koji u trenutku isteka ustavnog roka od 30 dana uživa podršku skupštinske većine za mandatara 44. vlade“.

Istovremeno šef Kabineta predsednika Crne Gore Miodrag Radović kaže da je Đukanović "postupio u skladu s Ustavom“ kada je odbio da prihvati predlog da Lekić bude mandatar i kada je uputio predsednici Skupštine Danijeli Đurović predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine.

Ono što je problem jeste to što među onima koji su predložili Lekića za novog premijera, očigledno, i dalje ima dosta nesloge, pre svega oko pitanja podele resora u budućoj vladi. Narod bi rekao – oštre ražanj, a zec im je još u šumi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Abazovićevu vladu su oborile brze reforme"
1

Vladimir Pavićević

26.08.2022. 12:15

"Abazovićevu vladu su oborile brze reforme"

Već dve godine od parlamentarnih izbora na kojima je Demokratska partija socijalista izgubila većinu Crna Gora kao da se nalazi u konstantnoj političkoj krizi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
23.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve