Vesti
05.08.2022. 13:33
R. E.

Ugovor sa SPC

Temeljni pokušaj obaranja

1
Izvor: Beta / Vlada Crne Gore

Demokratska partija socijalista Crne Gore na svom tviter nalogu objavila je da će inicirati pokretanje mehanizma za izglasavanje nepoverenja vladi premijera Dritana Abazovića u parlamentu.

Kako su naglasili, svi koji smatraju da se "vlada neodgovorno odnosi prema nacionalnim interesima Crne Gore“. Razlog za nezadovoljstvo stranke koju vodi crnogorski predsednik Milo Đukanović leži u tome što je 3. avgusta u jutarnjim satima u Podgorici potpisan Temeljni ugovor Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, a potpisnici su bili patrijarh Porfirije i premijer Abazović.

"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što smo doveli do kraja proces koji je u Crnoj Gori, nažalost, predugo trajao. Ideja da se potpiše ugovor sa SPC je stara ideja, žao mi je što se nije realizovala u prethodnom periodu. Vlada je odlučna da svim vjerskim zajednicama da potpuno identična prava. Srećni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprinijeli.

Vjerujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da okrećemo novi list i da se okrećemo novim izazovima, koji ne fale u našem društvu i okruženju, ali sve sa željom da gradimo društvo jednakosti, pravde, i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima. To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska, i vjerujem da smo danas stavili tačku na jedan izazov koji je stajao pred nama“, rekao je Abazović ovom prilikom.

Patrijarh Porfirije izrazio je zahvalnost predsedniku Vlade Crne Gore, kao i svim građanima, "bez obzira na to kojem se bogu mole ili mu se ne mole, i kom narodu pripadaju“.

"Toliko toga zajedničkog kroz vekove imamo da je zaista luksuz da trošimo vreme na ono što nas razlikuje i da povećavamo razlike međusobno. Vekovi su pokazali da smo jedni drugima potrebni i da jedni bez drugih ne možemo, a da sve možemo onda kad smo zajedno i kad u našim srcima ima mesta i za onoga drugoga“, rekao je patrijarh Porfirije.

Dok se u Vili "Gorica“ odvijao čin potpisivanja Temeljnog ugovora, ispred se okupilo nekoliko desetina građana koji su protestovali. Opozicione stranke i političari okarakterisali su dolazak srpskog patrijarha kao upad u Crnu Goru pošto se datum potpisivanja ovog ugovora držao u tajnosti, pretpostavljamo iz bezbednosnih razloga.

Prvobitno su pojedini tamošnji mediji spekulisali sa trećim avgustom kao mogućim datumom potpisivanja Temeljnog ugovora, ali je crnogorski premijer to demantovao. Kasnije je ovo poklapanje datuma objasnio sa željom potpisnika da se oko toga ne pravi velika pompa, već da se jedno pitanje koje je opterećivalo crnogorsko društvo reši na jedan miran i dostojanstven način, stavljajući na znanje tako da je prava intencija bila da se ne da povoda za još jedan performans komita.

Abazović je i od svojih partnera u vladi pretrpeo kritike zbog ovog čina. Najžešći je bio ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić koji je dolazak srpskog patrijarha nazvao upadom u Crnu Goru, upoređujući ulogu SPC sa produženom rukom Beograda u "anšlusu“ na Crnu Goru i da će nažalost potpisivanje ugovora izazvati političku krizu i verovatno izbore što će usporiti preko potrebne evropske integracije. Abazović mu nije ostao dužan pa je konstatovao da je svestan da postoje određeni interesi u centrima moći koji su vezani za Krivokapićevu partiju i koji zarad partikularnih interesa nisu želeli da do potpisivanja dođe.

"Mislili ste da će snaga jedne finansijske grupacije, koja je već počela kampanju preko kvaziportala, biti dovoljna da utiče na premijera da se pomjeri sa svog puta. To se neće desiti. Na izborima predviđam sunovrat te politike koju finansiraju ti centri moći. Volio bih da niste na tom brodu, ali mislim da su strukture vaše partije na tom brodu i zato treba da se sruši vlada“, izjavio je Abazović otvarajući vrata nagađanjima da je bio spreman za pokretanje pitanja poverenja svom kabinetu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Potpisan Temeljni ugovor, a problemi na vidiku (VIDEO)
Srbija, Crna Gora

Podgorica

03.08.2022. 10:34

Potpisan Temeljni ugovor, a problemi na vidiku (VIDEO)

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je u sredu ujutru u Podgorici. Ugovor su potpisali premiejr Crne Gore Dritan Abazović i patrijarh SPC Porfirije, koji je stigao u glavni grad Crne Gore.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve