Svet
16.03.2022. 13:30
Beta-AP

Boris Džonson

"Nema šanse da će se Kijev pridružiti NATO u skorije vreme"

Ukrajina i NATO
Izvor: Shutterstock

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da Ukrajina neće "u skorije vreme ući u NATO".

"Realnost je takva da nema šanse da će se Kijev pridružiti NATO u skorije vreme", rekao je Džonson, ali dodao da je na samoj Ukrajini da odluči.

Predsednik Rusije Vladimir Putin dugo je aspiracije Ukrajine da uđe u NATO opisivao kao pretnju Rusiji, što je alijansa demantovala.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio u utorak da je Ukrajina shatila da ne može da se pridruži NATO-u, što je njegovo najeksplicitnije priznanje da cilj, koji je sadržan u Ustavu Ukrajine, verovatno neće biti ispunjen.

Nakon nekoliko rundi pregovora Rusije i Ukrajine, Zelenski je izjavio da ruski zahtevi postaju "sve realističniji".

Rusija je 24. februara pokrenula vojnu invaziju na susednu Ukrajinu, navodeći da je to specijalna vojna operacija koja nema za cilj zauzimanje već "demilitarizaciju i denacifikaciju" te zemlje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Branićemo svaki centimetar NATO teritorije"
Kamala Haris

Kamala Haris

10.03.2022. 15:16

"Branićemo svaki centimetar NATO teritorije"

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je u Varšavi, posle razgovora sa najvišim poljskim zvaničnicima, da je tu kako bi ponovila da je NATO spreman da brani svaki centimetar svoje teritorije, da se dogovori se o daljem jačanju istočnog krila NATO i da pošalje signal Rusiji da je čekaju ozbiljne posledice i troškovi zbog rata u Ukrajini koji je izazvao Putin.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
08.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve