Svet
13.03.2022. 12:43
Beta

Češki premijer objasnio

Zašto NATO ne ulazi u rat?

Ukrajina
Izvor: AP / Efrem Lukatsky

Češki premijer Petr Fijala izjavio je da bi zona bez letova nad Ukrajinom ili bilo kakvo direktnije ulaženje NATO u sukob u Ukrajini značilo treći svetski rat i takvo kockanje i rizik u NATO niko ni ne razmatra.

"Kada vidimo te scene svakome padne na pamet da li treba da već nekako intervenišemo tamo, ali moramo da shvatimo šta bi značio takav korak. To je treći svetski rat. Niko to realno ne razmatra, ali moramo o tome da razmišljamo", kazao je premijer Fijala za češku privatnu tv CNN Prima.

Češki premijer kazao je da bi i uspostavljanje zone bez letova nad Ukrajinom kako je to više puta tražio predsednik Ukrajine Zelenski značilo borbu, ući u rat sa Rusijom.

"NATO je odbrambeni savez i ta dalja dimenzija svetskog rata mora neizmerno odgovorno da se promisli. Rezultat jeste - pomažimo Ukrajini koliko god je mogucé, uključujući i vojnu pomoć ali direktno ući u taj sukob to bi bilo neizmerno kockanje", kazao je Fijala.

Premijer je poručio da zahvaljujući članstvu u NATO Češkoj s vojnog gledišta ne preti ništa ali to ne znači da na neki način nije već u ratu sa Rusijom.

"Vladimir Putin vodi rat ne samo protiv Ukrajine već i protiv Evrope, protiv celog civilizovanog sveta. Nismo uopšte mogli da zamislimo način na koji će voditi rat. Sa nama vodi ekonomski, dezinformacijski ili hibridni rat. To moramo da imamo na umu a posledice već osećamo", rekao je Fijala.

Češki premijer poručio je Česima da su sadašnje visoke cene energenata i goriva "Putinove cene", a takođe da je Češka u stanju da u slučaju da Rusija prekine isporuke gasa izadđe na kraj s tim cele ove godine.

"Evropska unija kao celina mora da traži zamenu za ruski gas. Postoji velika volja da se tokom nekoliko godina oslobodi zavisnosti od Rusije", rekao je Fijala.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

(Ne) postoji pretnja od direktnog sukoba Rusije i NATO
NATO, rusija

Aleksandar Gruško

02.03.2022. 20:05

(Ne) postoji pretnja od direktnog sukoba Rusije i NATO

Zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško izjavio je da ne postoji pretnja od direktnog sukoba Rusije i NATO, ali da rizici postoje.
Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve