Svet
01.10.2021. 10:49
Tanjug

Iznad 4 odsto

Nemačka nije imala ovakvu inflaciju još od 1993. godine

Ekonomija, kupovina
Izvor: Shutterstock

Inflacija u Nemačkoj je porasla u septembru 4,1 posto na godišnjem nivou, objavio je Federalni zavod za statistiku, Destatis, što je njen najviši nivo u poslednjih skoro 28 godina.

Veća stopa inflacije od septembarske je poslednji put zabeležena u decembru 1993. godine, kada je iznosila 4,3 procenta. Rast potrošačkih cena u najvećoj evropskoj ekonomiji iznosio je u avgustu 3,9 odsto.

Kako prenosi radio Dojče vele, rast cena energije i uska grla u snabdevanju udruženim snagama već duže vreme guraju potrošačke cene naviše, ali je na uspon inflacije uticaj imalo i januarsko ukidanje mere o privremenom smanjenju poreza na dodatu vrednost (PDV), koja je uvedena prošle godine zbog pandemije.

Rastu inflacije u septembru je najviše doprinelo poskupljenje energije i prehrambenih proizvoda, pokazali su preliminarni podaci Destatisa.

Ekonomisti predviđaju da će potrošačke cene u Nemačkoj nastaviti da rastu u narednim mesecima, pri čemu neki od njih procenjuju da bi stope mogle da dostignu čak i 5,0 procenata.

Bundesbanka je ove nedelje saopštila da će se nemačka inflacija verovatno zadržati iznad 2,0 posto do sredine 2022. godine, premašujući ciljanu stopu Evropske centralne banke (ECB).

Ipak, to ne znači automatski da će najveća evropska ekonomija upasti u vrtlog inflatorne spirale, budući da analitičari aktuelni porast inflacije vide kao privremeni fenomen, usled rasta potražnje za robom kako se globalna ekonomska aktivnost polako vraća u normalu nakon pandemije kovid-19.

Šefica ECB Kristin Lagard takođe je ocenila da je trenutni trend rasta inflacije iznad cilja banke od 2,0 odsto, posledica privremenih faktora i upozorila da se ne "reaguje preterano" na visoku inflaciju čiji je uzrok manjak ponude na tržištu, podseća DW.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Građani EU bi Merkelovu za predsednicu Unije
Angela Merkel

Anketa

16.09.2021. 22:35

Građani EU bi Merkelovu za predsednicu Unije

Prema najnovijoj anketi, većina građana Evropske unije bi, kada bi mogla da bira, izabrala nemačku kancelarku Angelu Merkel za predsednicu EU, a ne predsednika Francuske Emanuel Makrona.
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve