Vesti
27.09.2021. 16:12
Tanjug

Stefan Surlić

Kako će izbori u Nemačkoj uticati na nas

Nemačka, 27. 9. 2021.
Izvor: AP / Lisa Leutner

"Ovo je kraj ere koju je obeležila Angela Merkel i početak dominacije socijaldemokrata koji će iskoristiti ovu priliku da možda formiraju vladu i verujem da neće odustati od ideje da Olaf Šloc bude novi kancelar Nemačke", izjavio je, ocenjujući parlamentarne izbore u Nemačkoj, Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka.

"Socijaldemokrate od 2002. nisu bile u prilici da budu prvi izbor Nemaca i žele da iskoriste istorijsku priliku i istrgnu se iz zagrljaja hrišćanskih demokrata, jer već godinama trpe kritike da nisu konzistentni, da su odustali do svojih načela i ideologije i da ih je Angela Merkel pripojila sebi", ocenio je Surlić gostujući na TV Tanjugu.

Ocenio je da će SDP sada pokušati da sa dva partnera - zelenima i liberalima, napravi "semfor koaliciju crvenih, žutih i zelenih".

Surlić smatra da to neće biti lako, jer su im se stanovišta tokom kampanje bitno razlikovala.

"Šolc je u kampanji bio prilično pragmatičan, racionalan, slično Angeli Merkel, nema neku posebnu harizmu, ali je ulio poverenje građanima i većina ih je u njemu videla novog kancelara. On je rekao da će se voditi računa o socijalnim merama, naročito prema gubitnicima pandemije korona virusa, takođe da poštuje ekološka pravila, ali nikako po cenu socijalnog mira. Stoga je veliko pitanje da li će naći zajednički jezik sa zelenima i liberalima", rekao je Surlić.

Naveo je da je Šolc najavio aktivnu spoljnu politiku u sferi reformi EU i saradnji sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na tom planu.

Surlić je istakao da zapadni Balkan nije bio pominjan u kampanji za parlamentarne izbore u Nemačkoj, da niko od kandidata nije pominjao proširenje EU, te da ovaj deo Evrope ne može očekivati bitnije promene na tom planu posle odlaska Merkelove.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Većini Nemaca neće nedostajati Angela Merkel
Angela Merkel

Pokazalo istraživanje

26.09.2021. 14:36

Većini Nemaca neće nedostajati Angela Merkel

Većini Nemaca neće nedostajati Angela Merkel na čelu nemačke vlade, pokazuje istraživanje urađeno po nalogu dnevnika „Augsburger Algemajne“.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve