Svet
30.07.2020. 16:45
R. E. / Index. hr

Nemačka u drugom kvartalu ima rekordan pad BDP-a

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prema najnovijim podacima nemačkog Zavoda za statistiku Destatis, nemački BDP je u drugom kvartalu ove godine zabeležio rekordan pad.

Bruto domaći proizvod (BDP) je u odnosu na prethodno tromesečje pao za 10,1 odsto, a u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, odnosno prema drugom kvartalu 2019. godine, za 11,7 odsto. Radi se o najoštrijem padu od početka tromesečnih izračuna BDP-a za Nemačku 1970. godine koji je čak izraženiji od onog tokom ekonomske krize 2008./2009. godine, prenosi Index. hr.

Upozorenja stručnjaka

Podsetimo, mnogi stručnjaci su predvideli da će Nemačka ove godine osetiti popriličan pad privrede. Još krajem aprila Nemačka vlada je saopštila kako očekuje da će privreda ove godine zbog pandemije koronavirusa pasti 6,3 odsto, najviše od proglašenja savezne republike 1949. godine.

Ekonomski stručnjaci su rekli kako, uprkos značajnoj državnoj pomoći, očekuju veliki talas stečajeva i tri miliona nezaposlenih.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Istraživački institut za zaposlenost, sa sedištem u Nürnbergu, je takođe u aprilu predvideo da će nemačka privreda ove godine pasti za 8,4 odsto.

Oporavak već krenuo

Izveštaj nemačke središnje banke Bundesbank je pre par dana pokazao da će nemačka privreda u drugom tromjeseču verovatno završiti s padom aktivnosti bez presedana.

Povezane vesti - ZA TRI MESECA: Britanija se zadužila za rekordnih 162 milijarde dolara

Najveći pad nemačkog BDP-a na godišnjem nivou, od 7,9 odsto, zbio se u drugom tromesečju 2009., na samom vrhuncu finansijske krize.

Bundesbank u najnovijem izveštaju ipak uliva malo nade, napominjući da je "najniža tačka privredne aktivnosti verovatno dotaknuta već u aprilu" i da je nemačka privreda počela da se oporavlja od sredine maja kada su polako ukidane ili ublažavane stroge mere ograničenja koje su vlasti uvele u martu radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Očekuje se nastavak oporavka privrede u drugoj polovini godine", napisali su ekonomisti Bundesbanka, dodajući kako će tome doprineti državni paket pomoći za privredu nedavno usvojen u parlamentu.

Povezane vesti - Merkelova je sinoć telefonskim pozivom sprečila rat?

Nemačka vlada utvrdila je mere za ovu i iduću godinu u paketu potsticaja teškom 130 milijardi evra. One uključuju smanjenje poreza na dodatnu vrednost (PDV) s 19 na 16 odsto, odnosno sa sedam na pet posto za osnovne artikle, a cilj im je potstaći potrošnju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve