NEOBZIRNOST PREMA BOLESNOM DETETU: “Gretenizam – poslednji stadijum kapitalizma”

NEOBZIRNOST PREMA BOLESNOM DETETU: “Gretenizam – poslednji stadijum kapitalizma”

EPA-EFE/MICHAEL NAGLE


Mafija se svugde sjatila oko otpada, eko-biznis je unosniji od kocke, droge, oružja, navodi filozof i publicista Nino Raspudić u kolumni za “Večernji list”.

Klimatski katastrofizam je najbolji način da se izvuče velik javni novac kojim će odabrani menadžerisati za spas Zemlje, dodaje on.

Nevolja sa savremenim “spasimoklimu” pokretom nije u tome što je postao neka vrsta nove religije, već što je reč o vrlo agresivnoj religiji, isprepletenoj sa sumnjivim političkim i ekonomskim interesima i sa sve očitijim totalitarnim pretenzijama. Iako vole da se pozivaju na nauku, njeni pobornici postupaju kao dogmatici, smatra Raspudić.

Povezane vesti – Tunbergova odgovorila kritičarima: Svet se budi

Oko vrlo složenog pitanja klimatskih promena, a povodom toga utiče li uopšte na njih ljudska delatnost, u naučnoj zajednici nema apsolutnog konsenzusa.

“Mešavinom političkih i akademskih pritisaka, medijskog odstrela i autocenzure, postigli su da je većina naučnika koji se javno oglašavaju striktno na liniji proglašene ortodoksije. Oni koji nisu žigošu se, ismevaju ili ignorišu. Premda mnogi od njih redovno ističu važnost ekologije i zaštite okoline, ako imalo dovedu u pitanje dogmu da je čovek izazvao globalno zagrevanje, a pogotovo samoprozvane klimatske mesije i totalitarne mere koje oni nude kako ‘spas’, izopštuju se, stavlja u isti koš s ravnozemljašima, optužuje da se zalažu za plastiku u moru i pomor pčela, pa se na kraju jedan profesor s PMF-a i akademik po tom pitanju tretira kao redikul, a vrhovni autoritet je autistična švedska devojčica”, navodi on.

Povezane vesti – “Nije planeti potreban spas, nego Greti”

Raspudić smatra da je vrhunac neobzirnosti korišćenje bolesnog deteta kao portparola za političku agendu. Greta Tunberg, švedska srednjoškolka kojoj je dijagnostifikovan Aspergerov sindrom, autizam i opsesivno-kompulsivni poremećaj, nekim je čudom od sedenja petkom ispred švedskog ministarstva umesto da ide u školu (što je kao recept za spas klime onda agresivno gurano školarcima celog sveta), dospela za govornicu UN-a kao vrhovni autoritet na svetskom samitu o klimi i tamo govori banalnosti, besni, optužuje svetske lidere i odrasle u globalu da su njoj kao tobožnjoj predstavnici mladih ‘ukrali snove’ te kao vrhunac brizne u histeričan plač.

“Zašto je globalna oligarhija na pijedestal istakla Gretu? Radi se o moralnoj uceni – ako se usudiš reći nešto protiv toga što s najistaknutije svetske govornice propoveda apsolutno neupućen i nekompetentan subjekt, ti se iživljavaš nad jadnim detetom i bezobziran si prema autističnoj curici. Greta poručuje da učiti, ići u školu nije najvažnija stvar, već je deci preči klimatski aktivizam. Pri tome ne krije pubertetski prezir prema starijima, u njenom svetu odrasli su krivci i ne valjaju, a mladi su sve shvatili.”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar