Svet
18.04.2021. 09:39
R. E.

Odlazak princa iz senke

Nikada se nije odrekao pravoslavlja

Princ Filip vizual
Izvor: Ekspres

Odnos prema pravoslavlju Filip je preneo i na sina princa Čarlsa sa kojim je godinama bio član Engleskog društva prijatelja Svete Gore, preko koga su obojica pomagali manastire na ovom grčkom poluostrvu

"On je neko ko ne prima lako komplimente, ali je, prosto rečeno, sve ove godine bio moja snaga i oslonac, i ja, čitava njegova porodica, kao i ova i mnoge druge zemlje, du- gujemo mu mnogo više nego što će on ikada priznati ili mi toga biti svesni." Ovim je rečima kraljica Elizabeta Druga opisala svog supruga povo- dom proslave njihove zlatne godišnjice braka, ali isto tako nesvesno, ili svesno, najavila ono što će nastupiti mnogo godina kasnije nakon smrti princa Filipa – preispitivanje značaja i dubine traga koji je za sobom ostavio vojvoda od Edinburga.

*
*

Filip je briljirao u Dartmutu, osvojivši Kraljev bodež, koji se dodeljuje najboljem kadetu u svim disciplinama u tom semestru, i nagradu za najboljeg kadeta na čitavom koledžu, a diplomirao je kao prvi u klasi. Drugi svetski rat dočekaće u kraljevskoj mornarici. Rat ga je ponovo odveo do rodne Grčke gde se istakao u borbi za Krit i stekao Orden grčkog ratnog krsta mlade republike. Učestvovao je u obezbeđivanju savezničkog iskrcavanja na Siciliju, a kraj rata dočekuje na Pacifiku kao jedan od svedoka japanske predaje u Tokijskom zalivu. U Britaniju se vratio 1946. godine kao jedan od najmlađih glavnokomandujućih oficira celokupne britanske mornarice.

Tokom čitavog rata Filip je pismima ostao u kontaktu sa Elizabetom, da bi je po povratku u Veliku Britaniju i zaprosio.

*
*

Nije u svima budio isto, ali je takav kakav jeste obeležio čitavu jednu eru britanske kraljevske kuće, pa samim tim i Velike Britanije, ali i Evrope. Koliko mu je bilo stalo do tuđeg mišljenja možda i najbolje govori njegov iskreni odgovor na pitanje kako gleda na svoj vlastiti doprinos britanskom životu.

"Radio sam sve najbolje što sam umeo. Neki misle da je to u redu. Neki ne misle. Šta da im radim? Ne mogu iz korena da izmenim način na koji sam radio stvari. To je deo mog stila. Baš šteta, ali moraće to da prihvate"

Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Ekspresa" koji je od 16.4.2021. na svim kioscima...

Princ Filip, Naslovna strana Ekspresa
Izvor: Ekspres
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nikada se nije odrekao pravoslavlja
naslovna strana Ekspresa

NOVI BROJ EKSPRESA

16.04.2021. 13:13

Nikada se nije odrekao pravoslavlja

U novom broju Ekspresa, koji je od petka 16.4.2021. na kioscima, pročitajte:
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
11.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve