Svet
11.05.2020. 21:49
Tanjug

"NIZ MERA OSTAJE NA SNAZI" Putin: U ovoj fazi oprez je ključan

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Neradni dani u Rusiji završiće se 12. maja, ali će biti potrebno značajno vreme da se okončaju restrikcije u pojedinim regionima, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin napominjući da će masovni događaji i dalje biti zabranjeni, a niz drugih mera ostaće na snazi.

"Počevši od sutra, 12. maja, period neradnih dana će se završiti u celoj zemlji i u svim privrednim sektorima", rekao je Putin napominjući da će se borba protiv pandemije nastaviti, preneo je TAS S.

"Ova pretnja ostaje čak i u oblastima u kojima je situacija relativno povoljna, a slučajevi novih infekcija pojedinačni", istakao je predsednik Rusije i dodao da se ne može dozvoliti novi talas epidemije i porast broja ozbiljnih komplikacija.

Pročitajte još: Koliko dugo traje oporavak?

Prema njegovim rečima, ranije preduzete mere omogućiće Rusiji da pređe na sledeći korak i započne postepeno ukidanje ograničenja.

Putin je naglasio da bi ukidanje ili ublažavanje ograničenja trebalo da se obavi uz ispunjavanje svih sanitarnih uslova da bi se osigurala bezbednost ljudi.

"Epidemiološka situacija u ruskim regionima je različita i u narednoj fazi vlasti moraju postupati pažljivije", naglasio je Putin.

Dok u nekim regionima određene akcije mogu stvoriti neosnovane rizike za građane, u drugim bi mogle rezultirati neutemeljenim ogranicenjima za život i poslovanje, objasnio je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Dmitri Lovetsky

"Biće potrebno određeno vreme da se okončaju ograničenja i ovaj proces neće biti brz", rekao je Putin.

Predsednik Rusije je naveo da bi ublažavanje restriktivnih mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa trebalo da bude izvedeno pažljivo, korak po korak.

On je primetio da su mere koje su ranije preduzete omogućile prelazak u novu fazu borbe protiv pandemije, a koja podrazumeva izlazak iz restriktivnog režima.

U ovoj fazi oprez je ključan, kao i postepeno ublažavanje mera korak po korak, istakao je Putin dodajući da mere ne mogu ođednom biti ukinute.

Ruski predsednik je izjavio da popuštanje mera mora da se odvija pod strogim nadzorom i uz sve uslove koji garantuju bezbednost ljudi.

Zabrana masovnih skupova i dalje će biti na snazi, dok će posebni režim zaštite važiti za ljude starije od 65 godina i hronične bolesnike.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve