KOLIKO DUGO TRAJE OPORAVAK OD COVID-A? Za neke i više od godinu dana

KOLIKO DUGO TRAJE OPORAVAK OD COVID-A? Za neke i više od godinu dana

Shutterstock


Više od 1,1 miliona ljudi je ozdravilo od koronavirusa u svetu, a nijedno vreme nije uspelo za svaku različitu verziju. Teže oboleli će razviti blage simptome i oporaviće se za otprilike nedelju ili dva. Za neke oporavak može trajati čak i više od godinu dana.

Lekari u Centru za perioperativnu negu u Velikoj Britaniji kažu da pušenje, alkohol, telesna vežba i zdrav način života prave veliku razliku kada je reč o oporavku od koronavirusa.

BBC je objasnio na koji način vreme oporavka varira.

Pročitajte još: Za odgovor organizma na koronu ključni su geni

Može potrajati nekoliko nedelja, meseci, a možda i oko godinu dana da se osoba oporavi od koronavirusa. Oni bolesnici s blagim simptomima obično se oporavljaju kod kuće. To najčešće traje oko nedelju dana, no ponekad i duže. Infekcija ne prestaje skroz dok je temperatura povišena, no kašalj može ostati prisutan tokom još nekoliko nedelja. Ipak, i nakon ozdravljenja i negativnih testova, neki pacijenti će biti veoma umorni još neko vreme.

Čak i uobičajene stvari poput odevanja ili kuvanja kafe mogu im biti jako naporne i iscrpljivati ih. Takvi će se pacijenti morati još puno odmarati, zdravo jesti i piti puno vode.

Kada je pak reč o onima s težim simptomima Covida-19, moguće je da su takvi pacijenti u bolnicama primali kiseonik, i nakon oporavka će biti umorni i imati kratak dah. Telu je potrebno vreme da se oporavi od infekcije koju je virus uzrokovao. Fizički oporavak obično traje 2 do 8 nedelja. Ali ne treba zaboraviti ni mentalno zdravlje jer je boravak u bolnici zbog koronavirusa mnogima vrlo stresno iskustvo.

Za pacijente koji su imali naročito težak oblik bolesti i bili priključeni na respiratore, oporavak je najduži i može potrajati i 12 do 18 meseci. Osim umora, poteškoća s disanjem i problema s mentalnim zdravljem, takvi su pacijenti dugo vremena proveli u krevetu u jednom položaju. Zbog toga su im mišići znatno oslabili te je potrebno dosta vremena da se oni opet izgrade i vrate u normalu.

Nekima je u tom slučaju potrebna i fizikalna terapija i propisane vežbe.

 EPA-EFE/JUSTIN LANE

EPA-EFE/JUSTIN LANE

Mnogo pacijenata s intenzivne nege često su u bunilu, a neki će razviti i PTSP.

Lekari ističu da je opšte zdravlje jako važno i može značiti veliku razliku u tome kako se nečiji organizam nosi s koronavirusom i koliko se dugo oporavlja. Zato pozivaju na prestanak pušenja, pijenje manje alkohola, redovnu fizičku aktivnost i zdrave obroke te održavanje zdrave telesne težine. Ti će faktori najčešće značiti i brži oporavak od koronavirusa.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar