“NJIHOVA POLITIKA ĆE PROPASTI” Ajatolah: Nećemo pregovarati nikada sa SAD

“NJIHOVA POLITIKA ĆE PROPASTI” Ajatolah: Nećemo pregovarati nikada sa SAD

AP


Iran neće pregovarati sa SAD, nikad. Politika Vašingtona zasnovana na maksimalnom pritisku će propasti, izjavio vrhovni iranski verski vođa ajatolah Ali Hamnei.

“Iranski zvaničnici nikada neće razgovarati sa Amerikom… to je deo njihove (američke) politike da vrše pritisak na Iran… njihova politika maksimalnog pritiska na Iran će propasti”, rekao je Hamnei u televizijskom obraćanju.

Iranske vlasti saopštile su juče da neće biti sastanka iranskog predsednika Hasana Roanija i njegovog američkog kolege Donalda Trampa u Ujedinjenim nacijama na zasedanju Generalne skupštine, nakon što je Bela kuća u nedelju ostavila otvorenu mogućnost potencijalnog sastanka.

Povezane vesti – Putin nudi Saudijskoj Arabiji oružje

“Takav događaj (sastanak Tramp-Rohani u Njujorku) nije na našem dnevnom redu, niti će se dogoditi. Takav sastanak se neće održati”, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Abas Mosavi za državnu televiziju.

Teheran je više puta odbio takav sastanak, prenosi Rojters.

Odnosi Teherana i vašingtona počeli su da se ozbiljno komplikuju nakon što je Tramp povukao SAD iziranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. Potom su usledili incidenti s napadima i zaplenama tankera. U jeku toh napetosti Iran je oborio američki dron, zbog čega je Tramp izdao, pa povukao naređenje o napadu na Iran.

Povezane vesti – Koje opcije posle napada ima Saudijska Arabija?

Napad na postojenje nafte u Saudijskoj Arabiji i nova zaplena tankera od strane Irana najnovije su tačke u eskalaciji odosa dve zemlje, kojeutiču na ceo svet, počev od cena nafte pa do straha od novog svetskog rata.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar