Svet
06.10.2023. 22:30
Beta

Iranske vlasti ogorčene

"Nobela dobila žena koja je sarađivala sa teroristima"

1
Izvor: BETS/Reihane Taravati / Reihane Taravati

Iranske vlasti oštro su kritikovale dodelu Nobelove nagrade za mir koja je pripala zatvorenoj Iranki Narges Mohamadi, uz ocenu da je izbor dobitnika politički i pristrasan.

Iranka Narges Mohamadi, koja je poslednjih godinu dana u zatvoru u Teheranu, dobitnica je Nobelove nagrade za mir za 2023. godine.

Ona je 51-godišnja aktivistkinja i novinarka, nagrađena za "svoju borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i borbu za promovisanje ljudskih prava i sloboda za sve", rekla je u Oslu predsednica Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen.

"Napominjemo da je Nobelov komitet dodelio nagradu za mir osobi osuđenoj za ponovljena kršenja zakona i koja je počinila krivična dela", saopštilo je iransko ministarstvo spoljnih poslova.
 

Dodaje se da Iran "osuđuje tu pristrasnu i političku odluku", uz napomenu da su u saopštenju Nobelovog komiteta "iznete pogrešne tvrdnje o razvoju događaja u Iranu".

Ministarstvo je ocenilo da dodela nagrade predstavlja "nastavak  pritiska zapadnih krugova na Iran".

Dodelu nagrade aktivistkinji, koja je blao u zatvoru od aprila 2022. godine, kritikovali su i lokalni mediji.

Za zvaničnu novinsku agenciju IRNA, Nobelov komitet je nagradio "ženu koja je sarađivala sa terorističkim grupama" i "nepoznatu u svojoj zemlji, posebno među Irankama", sa ciljem da "politizuje koncept ljudskih prava".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dobili smo novog Nobelovca za književnost
1

Da li ste čitali?

05.10.2023. 13:20

Dobili smo novog Nobelovca za književnost

Na konferenciji za novinare u Stokholmu, predstanvici Švedske akademije su saopštili ime ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve