Svet
03.10.2023. 13:35
Beta-AFP

Objavljeno u Stokholmu

ONI su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

1
Izvor: Beta / TT News Agency / Anders Wiklund

Troje naučnika ovogodišnjici su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku koji su čovečanstvu dali nove alate za istraživanje sveta elektrona unutar atoma i molekula, objavjeno je u Stokholmu.

Pjer Agostini sa Univerziteta Ohajo Stejt u SAD, Ferenc Kraus sa Plank Instituta za Kvantnu optiku i Univerziteta Ludvig Maksimilijan iz Minhena u Nemačkoj, i An L'Uilije sa Univerziteta Lund u Švedskoj dobitnici su nagrade za fiziku za 2023.  

Hans Legren, generalni sekretar Švedske kraljevske akademije za nauku, objavio je imena dobitnika nagrade u Stokholmu.

Uz Nobelovo priznanje ide i novčani deo od 11 miliona švedskih kruna (milion dolara) koje se uzima iz ostavštine švedskog pronalazača Alfreda Nobela koji je umro 1896. godine. 

Prošle godine troje naučnika zajedno su dobili nagradu za fiziku jer su dokazali da sitne čestice mogu da zadrže vezu jedna s drugom čak i kada su odvojene. 

Francuz Alen Aspe, Amerikanac Džon Klauzer i Austrijanac Anton Cajlinger dobitnici su prošlogodišnje nagrade za fiziku za istraživanja u domenu kvantne mehanike.

Dan ranije su objavljena imena dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, a objave o nagradama nastavljaju se u sredu nagradom za hemiju, i u četvrtak nagradom za književnost.

Nobelova nagrada za mir će biti objavljena u petak, a za ekonomiju 9. otobra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve