Svet
09.10.2023. 21:40
Beta-AP

Organizacija za pomoć

"Opsada Gaze će izazvati potpunu katastrofu"

1
Izvor: Beta / AP / Hatem Ali

Generalni sekretar Norveškog saveta za izbeglice, međunarodne organizacije za pomoć, Jan Egeland upozorio je da će odluka vlade Izraela o opsadi i blokadi pojasa Gaze izazvati "potpunu katastrofu" za više od dva miliona Palestinaca koji žive na maloj teritoriji.

Egeland je to rekao nakon što je izraelski ministar odbrane Joav Galant naredio "potpunu opsadu" Gaze posle napada bez presedana boraca Hamasa na Izrael rano u subotu.

Izrael je formalno proglasio ratno stanje u nedelju.

"Nema sumnje da je u pitanju kolektivno kažnjavanje kršenje međunarodnog prava. To je jasno", rekao je Egeland Asošiejted presu u telefonskom intervjuu.

"Ako i kada to bude dovelo do toga da ranjena deca umiru u bolnicama zbog nedostatka energije, struje i zaliha to će predstavljati ratni zločin", rekao je Egeland i takođe kritikovao zemlje donatore što su obustavile humanitarnu pomoć Gazi posle napada Hamasa.

Premijer Benjamin Netanjahu je vlastima na jugu Izraela kraj granice sa Gazom rekao danas da ih "moli da ostnu čvrsti".

"Mi ćemo izmeniti Bliski istok. Znam da ste doživeli užasne i teške stvari. Ono kroz šta će proći Hamas će biti teško i užasno, tek smo počeli", najavio je izraelski lider.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Papa zatražio da prestanu napadi u Izraelu
1

Papa Franja

08.10.2023. 22:05

Papa zatražio da prestanu napadi u Izraelu

Poglavar Rimokatoličke crkvem papa Franja zatražio je danas da se "prekinu napadi" u Izraelu navodeći da "terorizam i rat ne dovode ni do kakvog rešenja".
Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve