Svet
06.10.2019. 13:02
R. E. / Tanjug

"NOŠENJE MASKI NIJE ZLOČIN": Policija suzavcem na demonstrante u Hongkongu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Policija je upotrebila suzavac u Hongkongu protiv demonstranata koji su, prkoseći zabrani, marširali kroz grad noseći maske, zbog čega im preti kazna od godinu dana zatvora, prenosi Rojters.

Demonstranti su za danas najavili dva velika protesta, navela je agencija.

Nasilni protesti eskalirali su nakon što je lider te kineske teritorije Keri Lam, posle više od 50 godina uvela zakon o vanrednim situacijama iz kolonijalnog doba, kojim je zabranjeno nošenje maski za lice, kako bi ugušila višemesečne nemire, prenosi Rojters.

Zbog ove mere, na ulicama Hongkonga, demonstranti su vikali -  "Nošenje maski nije zločin".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Vincent Thian

Advokat Denis Kvok rekao je da je Visoki sud danas odbio zahtev da se odbaci zabrana za nošenje maski, ali da će kasnije ovog meseca saslušati 24 poslanika koji su protiv upotrebe vanrednih mera šefice vlade Keri Lam koja je time zaobišla zakonodavstvo.

Povezane vesti - "PRUŽITE OTPOR": Demonstranti ponovo sa maskama zbog odluke premijerke

Demonstranti su palili vatru na stanicama i u jednom praznom vozu pri čemu su povređena dva radnika železnice.

Metro u Hongkongu delimično je ranije danas otvoren, a većina stanica ostala je zatvorena zbog širokih protesta prethodnog dana.
Operator metro prevoza MTR Korp saopštio je da pojedine stanice neće danas biti otvorene jer su tokom nasilja pretrpele štetu koja mora da se popravi. Kompanije je juče saopštila da mreža koja dnevno prevozi pet miliona putnika obustavlja rad iz bezbednosnih razloga.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Vincent Yu

Zatvoreno je i desetak šoping centara, supermarketa i filijala kineskih banaka koje su bili na meti demonstranata, ali je većina danas ponovo otvorena.

Povezane vesti - PONOVO SUKOB S POLICIJOM: Nastavljaju se nasilni protesti u Hongkongu

Nasilje u Hongkongu je eskaliralo u utorak, na 70. godišnjicu Narodne Republike Kine, kada je policija ispalila oko 1.800 plotuna suzavca, 900 gumenih metaka i šest bojevih metaka, od kojih je jedan ranio 18-godišnjeg mladića, protiv kojeg je kasnije podignuta optužnica za izazivanje nemira i napad na policajca.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Vincent Thian

Protesti u Hongkongu su počeli zbog spornog zakona koji dozvoljava izručenje osumnjičenih Kini, gde, kako smatraju protivnici zakona, ne bi imali pravično suđenje.

Kasnije su se proširili na zahteve za više demokratije i manji uticaj Pekinga na unutrašnje poslove te autonomne provincije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve