Svet
02.12.2023. 14:07
Beta-AP

Rusija

Nova optužnica protiv Navaljnog

1
Izvor: Beta / AP / Alexander Zemlianichenko

Ruski tužioci uputili su novu optužnicu protiv već zatvorenog opozicionog vođe Alekseja Navaljnog, objavio je on preko društvenih mreža posredstvom svojih saradnika.

Navaljni je izneo da je optužen za krivično delo vandalizma po Članu 214 ruskog Krivičnog zakona.

Navaljni (47) izdržava kaznu od više od 30 godina zatvora pošto je proglašen krivim za niz krivičnih dela, uključujući ekstremizam, što njegove pristalice smatraju politički motivisanim.

"Ne znam da li da opišem svoje najnovije vesti kao tužne, smešne ili apsurdne. Nemam pojma šta je Član 214, i nemam gde da pogledam. Vi ćete znati pre mene", objavio je Navaljni na društvenim mrežama.

Ocenio je da je nova optužnica podignuta zbog želje Kremlja da protiv njega svaka tri meseca pokreće neki nov krivični proces.

"Nikada ranije nije osuđenik koji je u samici više od godinu dana, imao tako bogat drušveni i politički život", našalio se Navaljni.

Navaljni je najveći protivnik predsednika Rusije Vladimira Putina i borio se protiv korupcije vlasti i organizovao velike demonstracije protiv Kremlja.

Uhapšen je 2021. godine pošto se vratio u Moskvu iz Nemačke gde je spasen od trovanja nervnim agensom za šta Navaljni okrivljuje Kremlj.

Od tada su mu izrečene tri zatvorske kazne i pod neprestanim je pritiscima mesecima u samici zbog minornih prekršaja zatvorskih propisa.

Navaljni je u specijalnoj "Kaznionici broj 6" u regionu Vladimira, istočno od Moskve, a očekuje se da bude odveden u "Kaznionicu specijalne bezbednosti" s najstrožim režimom.

Od kada su njegova Fondacija za borbu protiv korupcije i mreža regionalnih kancelarija zabranjene kao ekstremističke grupe 2021.godine, svako povezan s tim grupama je podložan gonjenju, a nekoliko saradnika Navaljnog je već optuženo za ekstremizam.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Navaljni: "Ruski poraz u Ukrajini je neizbežan"
Navaljni

Rat u Ukrajini

20.02.2023. 23:05

Navaljni: "Ruski poraz u Ukrajini je neizbežan"

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, zatvoren više od dve godine, ocenio je da je vojni poraz Kremlja "neizbežan" u Ukrajini, uoči godišnjice velike ruske ofanzive na tu zemlju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve